ßßß Cookit - przepis na strzępiec z jabłkami

strzępiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:)
*foremka 24*24 cm
Składniki: na ciasto:
400 g mąki
4 żółtka
220 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
dodatkowo:
6-7 dużych jabłek
4 białka
opakowanie kisielu wiśniowego
120 g cukru pudru+do posypania ciasta
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
2 łyżki orzechów włoskich
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść.
Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.
Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.
Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/strzepiec-z-jabkami.html