Wykonanie
Uwielbiam ciasta z
jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne
kakao i wilgotna warstwa
jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:)*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:400 g
mąki4
żółtka220 g
masła100 g
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaduża szczypta
solidodatkowo:6-7 dużych
jabłek4
białkaopakowanie
kisielu wiśniowego120 g
cukru pudru+do posypania ciastałyżeczka
cynamonułyżka
cukru2 łyżki
orzechów włoskichSkładniki ciasta posiekać a następnie zagnieść.Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać
kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać
cukrem i
cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.Wyłożyć
jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto.
Białka ubić z
cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać
kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi
orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut.