ßßß
Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:)*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:400 g mąki4 żółtka220 g masła100 g cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaduża szczypta solidodatkowo:6-7 dużych jabłek4 białkaopakowanie kisielu wiśniowego120 g cukru pudru+do posypania ciastałyżeczka cynamonułyżka cukru2 łyżki orzechów włoskichSkładniki ciasta posiekać a następnie zagnieść.Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto.Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut.