Szybki obiad na niedzielę Lasagna z mięsem mielonym - muszę przyznać że wyszła doskonała.O dziwo zazwyczaj przygotowanie tego dania zajmowało mi dużo czasu tak dziś wyszło ekspresowo. Całej rodzinie bardzo smakowało - tak przynajmniej mówią:) Zachęcam do zrobienia.Składniki:500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe1/4 szklanki czerwonego wina - dzisiaj dodałam brandy bo wina nie miałam2 cebule3 ząbki czosnkuświeża bazyliapomidory w puszczesuszone pomidorychiliolejsółpieprztymianekoreganozioła prowansalskiemozarellatartaser dojrzewający - parmezansos beszamelowy:4 łyzki masła4 łyżki maki1 litr mlekagałka muszkatałowasól i pieprz do smakumakaron do LasagneSposób przygotowania:FARSZ:1. cebulę z czosnkiem pokrojona w drobna kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju2. dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię3. podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,4. dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,5. doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie6. odstawiam aby się przegryzłojeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wodySOS BESZAMELOWY:1. w rondelku roztapiam masło2. dodaję mąkę i mieszam aby powstała zasmażka3. dodaję mleko i cały czas mieszam aby nie powstały grudki - aż zacznie przypominać gęsty krem4. doprawiam gałką muszkatałową, solą i pieprzemZazwyczaj podczas przygotowywania beszamelu podgotowuje makaron do lasagni - na opakowaniach pisze że można przekładać nie ugotowane płaty ale są one twarde i danie nie smakuję tak dobrze.SPOSÓB PRZEKŁADANIADo brytfanki wysmarowanej masłem kładziemy płaty makarony - równo obok siebie - następnie wylewamy na nie mięsny farsz. Ponowanie kładziemy makaron a na niego sosa beszamelowy. Powtarzamy czynność czyli znowu makaron - farsz mięsny - makaron- beszamel.Ostatnia warstwę stanowi beszamel na niego układamy starta mozarellę i parmezan.Całą lasagne wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika polecam zostawić ją na jakieś 15 minut - będzie nadal ciepła i będzie można ją ładnie pokroić.Smacznego:)