ßßß Cookit - przepis na Genialne pierogi!

Genialne pierogi!

nazwa

Wykonanie

Myśl gruzińska, serce włoskie a wykonanie polskie. To tak w skrócie o dzisiejszym daniu, które moim zdaniem jest bardzo nietypowe ale jakże udane.
Słyszeliście kiedyś o chinkali? To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Danie to przygotowuje się z surowego mięsa mielonego (zazwyczaj z baraniny). Podczas gotowania w sakiewkach tworzy się aromatyczna zupa. Pierożki te powinno się jeść w specjalny sposób polegający najpierw na nagryzieniu i wyssaniu płynu.
Moja wersja jest nieco inna bo jako farszu użyłam ragu bolognese, polałam obficie masłem i posypałam parmezanem. Zapraszam na pierożka:)
Składniki na ragu:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
1/4 szklanki czerwonego wina -dodałam brandy bo wina nie miałam
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
pomidory w puszcze
suszone pomidory
chili
olej
sół
pieprz
tymianek
oregano
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
2. dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
3. podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
4. dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
5. doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
6. odstawiam aby się przegryzło
jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.
2. Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.
3. Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki.
Dodatkowe składniki:
masło
ser tarty parmezan
Przygotowanie pierożków
1. Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.
2. Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.
3. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.
4. Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2013/03/genialne-pierogi.html