Wykonanie
Myśl gruzińska,
serce włoskie a wykonanie polskie. To tak w
skrócie o dzisiejszym daniu, które moim zdaniem jest bardzo nietypowe ale jakże udane.Słyszeliście kiedyś o chinkali? To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Danie to przygotowuje się z surowego
mięsa mielonego (zazwyczaj z
baraniny). Podczas gotowania w sakiewkach tworzy się aromatyczna zupa. Pierożki te powinno się jeść w specjalny sposób polegający najpierw na nagryzieniu i wyssaniu płynu.Moja wersja jest nieco inna bo jako farszu użyłam ragu bolognese, polałam obficie
masłem i posypałam
parmezanem. Zapraszam na pierożka:)
Składniki na ragu:500 g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowe1/4 szklanki
czerwonego wina -dodałam
brandy bo
wina nie miałam2
cebule3 ząbki
czosnkuświeża
bazyliapomidory w puszcze
suszone pomidorychiliolejsół
pieprztymianekoreganozioła prowansalskieSposób przygotowania:1.
cebulę z
czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach
oleju2. dodaję
mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane
chili (jeśli nie macie można użyć
przyprawy w proszku),
suszone pomidory i świeżo posiekaną
bazylię3. podlewam 1/4 szklanki
brandy i duszę ok 10 minut,4. dodaję
pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,5. doprawiam do smaku
solą i
pieprzem oraz
ziołami:
oregano,
tymianek,
zioła prowansalskie6. odstawiam aby się przegryzłojeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej
wodySkładniki na ciasto:3,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie ciasta:1.
Mąkę,
sól umieść w misce, dodaj tyle
wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać
mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.2. Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.3. Ciasto wałkuj na podsypanej
mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki.Dodatkowe składniki:
masłoser tarty
parmezanPrzygotowanie pierożków1. Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.2. Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.3. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.4. Wykładaj na talerz, polej roztopionym
masłem i posyp
parmezanem.
Smacznego:)