ßßß
składniki na ciasto kruche:wersja ekspres - można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach150 g masła lub margaryny75 g cukru225 g maki pszennej1 jajkoszczypta soliprzygotowanie ciasta kruchego:W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.składniki na masę makową:- można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej500 g maku zmielonego200 g miękkiego masła lub margaryny1 szklanka miodu1,5 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny1 szklanka orzechów włoskich i migdałów100 g kandyzowanej skórki pomarańczowejaromat migdałowykieliszek rumuprzygotowanie masy makowej1. Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu2. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.składniki na masę serową:500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego250 g mascarpone1 szklanka brązowego cukru1 torebka budyniu waniliowego4 jajka2/3 szklanki śmietanki 30%1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPrzygotowanie masy serowej:1.Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.2. Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.3. Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:1. Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół2. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.3. Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )4. Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.5. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.6. Na masę makową wyłożyć masę serową.7. Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
Smacznego:)