Wykonanie
Dzisiaj przepis na ciasto 2 w 1 czyli niesamowity makowiec z sernikiem lub sernik z
makiem :) jak kto woli i do woli :)Można go zrobić ekspresowo korzystając z gotowych produktów lub jeśli masz więcej czasu pobawić się w kuchni i stworzyć wszystko samemu. Efekt jest świąteczny,
bakaliowy i
ser idealnie kremowy.

składniki na ciasto kruche:wersja ekspres - można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach150 g
masła lub
margaryny75 g
cukru225 g
maki pszennej1
jajkoszczypta
soliprzygotowanie ciasta kruchego:W dużej misce umieścić
mąkę,
jajko,
cukier 75 g, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.składniki na masę
makową:- można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej500 g
maku zmielonego200 g miękkiego
masła lub
margaryny1 szklanka
miodu1,5 szklanki
mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)1 szklanka
rodzynek królewskich i
żurawiny1 szklanka
orzechów włoskich i
migdałów100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejaromat migdałowykieliszek
rumuprzygotowanie masy makowej1. Zmielony
mak przełożyć garnka i zalać ciepłym
mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu2. W rondelku rozpuścić
masło i
miód, dodać
bakalie,
mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek
rumu.składniki na masę
serową:500 g
sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego250 g
mascarpone1 szklanka
brązowego cukru1 torebka budyniu
waniliowego4
jajka2/3 szklanki
śmietanki 30%1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie masy serowej:1.Wymieszać dwa rodzaje
sera, dodając stopniowo
brązowy cukier, proszek budyniowy.2. Do masy serowej dodawać po jednym
jajku cały czas miksując.3. Na końcu dodać
śmietankę 30% i ekstrakt z
wanilii, zmiksować.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:1. Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół2. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.3. Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając
ciastem dno formy )4. Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.5. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę
makową.6. Na masę
makową wyłożyć masę
serową.7. Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)