Wykonanie
Do Świąt już zostało tylko kilka dni. Pomyślałam, że może przyda się Wam przepis na masę
makową do wszelakich makowców,
sero-makowców czy klusek z
makiem ;) Masa jest pyszna, słodka i bogata w całe mnóstwo
bakalii.Składniki:500g suchego
maku niebieskiego50g
żurawiny50g
rodzynek60g
orzechów włoskich posiekanych2 kopiate łyżki posiekanych
migdałów (bez skórki)3 płaskie łyżki
miodu40ml
rumu ciemnego 80% (można dać mniej jeśli wolicie)80g kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowej (łącznie)160g
cukru pudru (lub brązowego zmielonego (klik) )60g rozpuszczonego
masła7 średnich
jajekszczypta
soliMak przepłukać w zimnej wodzie i odcedzić. Zalać gorącą
wodą ponad poziom
maku, przykryć i gotować 20 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku, a następnie zmielić w maszynce 3x. (Można partiami w thermomixie 1min./obr9).
Masło rozpuścić, a do gorącego dodać
rodzynki i
żurawinę i dokładnie wymieszać.Do wystudzonego
maku dodać
masło z
bakaliami oraz pozostałe składniki dokładnie mieszając.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka dokładnie utrzeć. Do masy najpierw dodać utarte
żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać pianę z
białek. Tak przygotowaną masą przekładać makowce lub
sero-makowce. Jeśli nie pieczemy ciasta od razu, a tylko przygotowujemy masę do późniejszych wypieków lub mrozimy ją na później - to
jajek nie dodajemy. Zrobimy to dopiero przed samym pieczeniem ciasta ;)