ßßß Cookit - przepis na Masa makowa z bakaliami - do makowca i innych świątecznych wypieków

Masa makowa z bakaliami - do makowca i innych świątecznych wypieków

nazwa

Wykonanie

Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek, drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie.
Bazową masę makową można przygotować np. dwa dni przed pieczeniem ciast, przechować w lodówce i wykorzystać później - dodając do niej pozostałe składniki - żółtka utarte z cukrem, białka ubite na pianę oraz koniak lub rum. Masy makowej nie trzeba znacznie dosładzać - dzięki naturalnej słodyczy miodu oraz niewielkiej ilość cukru użytego do utarcia żółtek powinniśmy uzyskać pożądany efekt.
Z podanych składników otrzymałam prawie 1700 g masy makowej z bakaliami.
Polecam też więcej przepisów na Wigilię oraz przepisów podstawowych
zmodyfikowany przepis na podstawie W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Składniki:
500 g niebieskiego maku
750 ml wrzącego mleka
150 g masła
200-250 ml miodu
100 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
1 laska wanilii
100 g moreli suszonych
50 g migdałów obranych ze skórki
Przed przygotowaniem polecam: jak przygotować skórkę pomarańczową smażoną w cukrze
Przygotowanie:
Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.
Orzechy włoskie i migdały posiekać na średnie kawałki. Morele suszone pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Z laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna.
W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie zostały dobrze nasączone miodem.
Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić.
Na tym etapie masa jest gotowa do dalszych przygotowań i może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/masa-makowa-z-bakaliami-do-makowca-i-innych-swiatecznych-wypiekow