Wykonanie
Ciasto francuskie z
rodzynkami w
rumie, orzeszkami i
migdałami z domieszką płynnego
miodu...
Szybki pomysł na coś słodkiego do
kawy. Przygotowanie krótkie, a przepis banalnie prosty...Składniki:- gotowe
ciasto francuskie-
rodzynki + odrobina
rumu do namoczenia-
orzechy włoskie, laskowe-
migdały w płatkach- 4 łyżeczki płynnego
miodu- 4 łyżeczki płynnego
masłaPrzygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy chwilę, aż się przestudzi.
Rodzynki zalewamy
rumem.
Orzechy kruszymy na drobne kawałki.Ciasto rozwijamy i smarujemy rozpuszczonym
masłem. Rozsypujemy
rodzynki,
orzechy. Całość polewamy płynnym
miodem. Zwijamy ciasno ciasto. Wykładamy na blachę tak, aby koniec ciasta znalazł się na spodzie. Górę rolady smarujemy lekko końcówka rozpuszczonego
masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C najpierw na najniższą półkę na 15 minut
potem przekładamy na wyższą na 30 minut. Kiedy się zarumieni wyjmujemy i czekamy aż przestygnie. Smacznego :)