Wykonanie
Coś, co powstało przypadkiem, bo chciałam zrobić coś innego, ale w sklepie nie było składników :]
Polędwica jak to
polędwica -
mięso delikatne, ciężko je zepsuć. Jest mięciutkie i wdzięczne w obróbce. W tym wydaniu nie nadaje się do jedzenia z mało wyrazistymi dodatkami. Jako, że danie samo w sobie jest bardzo
śmietanowe, z lekką sugestią
rozmarynu i słodkości
cebuli, trzeba skomponować je z dodatkiem, który zwróci na siebie uwagę i zostanie "przytupem". U mnie ta
polędwica towarzyszyła pieczonym
ziemniakom z
żurawinami . I muszę przyznać, że w tym zestawieniu prezentuje się i smakuje wspaniale.UWAGA:
mieszanka przypraw zamieszczona poniżej jest orientacyjna. Skomponowałam ją na podstawie składników, które znajdują się w "African Nomu". Mam to szczęście, że kiedy w
polskich sklepach internetowych były jeszcze dostępne
przyprawy Nomu, obkupiłam się w nie i mam spory zapas. Dla szczęśliwców, którzy również tak postąpili i w swoich zasobach posiadają "African Nomu" - informacja: użyłam około 2 łyżek tej
przyprawy.Możecie też użyć swojej ulubionej mieszanki :-)Co będzie potrzebne?(na 6 porcji)1,5 kg
polędwicy wieprzowej2
cebule (duże; używam odmiany czosnkowej)150 ml słodkiej
śmietany do
sosów (najlepsza 18%)150 ml
jogurtu naturalnego100 ml białego
półwytrawnego wina100 ml
wody4 łyżki
masła4 łyżki
oliwy3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukruszczypta
soliduża szczypta
pieprzu (kolorowego, świeżo zmielonego)szczypta kuminuszczypta
kolendryszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
imbiruszczypta
kardamonuszczypta
cynamonuszczypta
papryka słodkiejszczypta
chilliszczypta
ziół prowansalskich1 łyżka
rozmarynu+ patelnia, garnek, miska, blenderJak to zrobić?
Polędwicę kroimy na centymetrowej grubości plastry. Oprószamy je
mąką, wlewamy
jogurt, wsypujemy
przyprawy (wszystkie oprócz
rozmarynu) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę.W międzyczasie kroimy
cebulę w kostkę i smażymy do zrumienienia na 1 łyżce
masła i 1 łyżce
oliwy, lekko soląc na samym początku. Na ostatnie 2 minuty smażenia dosypujemy łyżeczkę
cukru i pozwalamy mu lekko się skarmelizować.Podsmażoną
cebulę, a także
rozmaryn wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą oraz
winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Blenderujemy na gładką masę, wlewamy
śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki, dodajemy do niego 1 łyżkę
mąki i mieszamy tak, by nie było grudek. Wyłączamy do czasu usmażenia
polędwicy.Plastry
polędwicy smażymy po minucie z każdej strony, jak kotlety, na 3 łyżkach
masła i 3 łyżkach
oliwy. Po usmażeniu wkładamy do garnka z sosem (skrzętnie zbierając
łopatką z patelni wszystkie lekko przypalone
przyprawy), przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby podlewamy
wodą.Podajemy ciepłe.Smacznego!