ßßß Cookit - przepis na Polędwica w sosie śmietanowo-cebulowym z rozmarynem

Polędwica w sosie śmietanowo-cebulowym z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Coś, co powstało przypadkiem, bo chciałam zrobić coś innego, ale w sklepie nie było składników :]
Polędwica jak to polędwica - mięso delikatne, ciężko je zepsuć. Jest mięciutkie i wdzięczne w obróbce. W tym wydaniu nie nadaje się do jedzenia z mało wyrazistymi dodatkami. Jako, że danie samo w sobie jest bardzo śmietanowe, z lekką sugestią rozmarynu i słodkości cebuli, trzeba skomponować je z dodatkiem, który zwróci na siebie uwagę i zostanie "przytupem". U mnie ta polędwica towarzyszyła pieczonym ziemniakom z żurawinami . I muszę przyznać, że w tym zestawieniu prezentuje się i smakuje wspaniale.
UWAGA: mieszanka przypraw zamieszczona poniżej jest orientacyjna. Skomponowałam ją na podstawie składników, które znajdują się w "African Nomu". Mam to szczęście, że kiedy w polskich sklepach internetowych były jeszcze dostępne przyprawy Nomu, obkupiłam się w nie i mam spory zapas. Dla szczęśliwców, którzy również tak postąpili i w swoich zasobach posiadają "African Nomu" - informacja: użyłam około 2 łyżek tej przyprawy.
Możecie też użyć swojej ulubionej mieszanki :-)
Co będzie potrzebne?
(na 6 porcji)
1,5 kg polędwicy wieprzowej
2 cebule (duże; używam odmiany czosnkowej)
150 ml słodkiej śmietany do sosów (najlepsza 18%)
150 ml jogurtu naturalnego
100 ml białego półwytrawnego wina
100 ml wody
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
duża szczypta pieprzu (kolorowego, świeżo zmielonego)
szczypta kuminu
szczypta kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta papryka słodkiej
szczypta chilli
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka rozmarynu
+ patelnia, garnek, miska, blender
Jak to zrobić?
Polędwicę kroimy na centymetrowej grubości plastry. Oprószamy je mąką, wlewamy jogurt, wsypujemy przyprawy (wszystkie oprócz rozmarynu) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy do zrumienienia na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy, lekko soląc na samym początku. Na ostatnie 2 minuty smażenia dosypujemy łyżeczkę cukru i pozwalamy mu lekko się skarmelizować.
Podsmażoną cebulę, a także rozmaryn wrzucamy do garnka i zalewamy wodą oraz winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Blenderujemy na gładką masę, wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki, dodajemy do niego 1 łyżkę mąki i mieszamy tak, by nie było grudek. Wyłączamy do czasu usmażenia polędwicy.
Plastry polędwicy smażymy po minucie z każdej strony, jak kotlety, na 3 łyżkach masła i 3 łyżkach oliwy. Po usmażeniu wkładamy do garnka z sosem (skrzętnie zbierając łopatką z patelni wszystkie lekko przypalone przyprawy), przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/02/poledwica-w-sosie-smietanowo-cebulowym.html