ßßß Cookit - przepis na Ciastka dyniowe z czekoladą i rodzynkami

Ciastka dyniowe z czekoladą i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Tym razem ciastka dyniowe nie przypominały już piernikowych, były bardziej miękkie i delikatne. Na pewno przypadną do gustu także i dzieciom. Pomysł na przepis zaczerpnęłam stąd :)
Składniki:
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2,5 szklanki)
300 g cukru (1 szklanka)
1 szklanka potartej dyni
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub cukier wanilinowy)
1 kostka miękkiego masła
100 g śmietany słodkiej (18%; ewentualnie jogurt naturalny)
Przygotowanie:
Najpierw w jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, sól).
W drugiej misce wymieszać cukier, śmietanę i miękkie masło. Następnie dodać jajko i wanilię, a po chwili dynię. Gdy dynia będzie już dobrze połączona z mokrymi składnikami, wsypać suche składniki i wyrobić ciasto. Do masy można wrzucić pokrojoną czekoladę, żurawinę, orzechy, śliwki, rodzynki
Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i formować na nim ciastka z około 2 łyżek masy. Zwilżonym w wodzie palcem można łatwo wygładzić i zaokrąglić powierzchnię ciastek, a następnie nadać im kształt (np. uformować dynie). Ciastka napuchną podczas pieczenia.
Piec przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia na papierze do pieczenia, a potem wstawić na trochę do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/11/ciastka-dyniowe-z-czekolada-i-rodzynkami.html