Wykonanie
Tym razem
ciastka dyniowe nie przypominały już piernikowych, były bardziej miękkie i delikatne. Na pewno przypadną do gustu także i dzieciom. Pomysł na przepis zaczerpnęłam stąd :)
Składniki:400 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (2,5 szklanki)300 g
cukru (1 szklanka)1 szklanka potartej dyni1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki
kardamonuszczypta
soli1 łyżeczka
aromatu waniliowego (lub
cukier wanilinowy)1 kostka miękkiego
masła100 g
śmietany słodkiej (18%; ewentualnie
jogurt naturalny)Przygotowanie:Najpierw w jednej misce wymieszać suche składniki (
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
kardamon,
gałkę muszkatołową,
sól).W drugiej misce wymieszać
cukier,
śmietanę i miękkie
masło. Następnie dodać
jajko i
wanilię, a po chwili
dynię. Gdy
dynia będzie już dobrze połączona z mokrymi składnikami, wsypać suche składniki i wyrobić ciasto. Do masy można wrzucić pokrojoną
czekoladę,
żurawinę,
orzechy,
śliwki,
rodzynkiNa dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i formować na nim
ciastka z około 2 łyżek masy. Zwilżonym w wodzie palcem można łatwo wygładzić i zaokrąglić powierzchnię
ciastek, a następnie nadać im kształt (np. uformować
dynie).
Ciastka napuchną podczas pieczenia.Piec przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia na papierze do pieczenia, a
potem wstawić na trochę do lodówki.
Smacznego!