Wykonanie
Nie lubię zimy. A odkąd mam córkę, która nie lubi się ubierać a w ubraniu waży tonę – zimy wręcz nie cierpię. Kilka dni temu odetchnęłam z ulgą oglądając prognozę pogody w tv. Prezenterzy prześcigali się w zapewnieniach – 20’C ciepła, słońce całymi dniami,
zero deszczu, zmieniajcie opony na letnie… i co? i gucio!Tak to jest telewizja kłamie! Ot co!Na poprawę humoru – muffiny zimowe. Niech chociaż one trochę osłodzą nam tegoroczną „wiosnę”! A co!
Składniki:250g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczko
sody100g
cukruszczypta
soliszczypta
cynamonuopakowanie
cukru wanilinowego (opcjonalnie) – można użyć
cukru z prawdziwą
wanilią i nutką
kardamonu KAMISWszystkie składniki przesiewamy i mieszamy.2
jaja300g kwaśnej
śmietany80ml
olejuDokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Łączymy składniki przy pomocy dużej drewnianej chochli. Dodajemy posiekane
orzechy włoskie i pokrojone w kosteczkę, obrane ze skórki
jabłka (ilość w zależności od upodobania).Przekładamu do formy na muffinki. Pieczemy ok 20-25minut w 220’C.