ßßß Cookit - przepis na Dyniowe muffiny. Idzie jesień.

Dyniowe muffiny. Idzie jesień.

nazwa

Wykonanie

Chłodne wieczory. Przenikliwy wiatr. Żółknące liście. Dynie! Jesień to święto kolorów, szalików i herbaty z korzennym aromatem. Cieszę się, że nadchodzi. Czas na rumiane, rudawe dyniowe muffiny. Na wierzchu chrupiące zielonkawe pestki dyni, które lubię skubać przed zjedzeniem reszty. Tak smakuje jesień - w tym słodszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie!
Składniki (na 12 sztuk):
1 szklanka dyniowego puree (jak łatwo przygotować takie w domu przeczytacie tutaj)
2 jajka, lekko rozmącone
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub maślanki)
1/2 szklanki oleju
150 g mąki pszennej
150 g (3/4 szklanki) cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
ok 80-100 g pestek dyni (w tym około 2 łyżki do dekoracji)
Przygotowanie:
W misce wymieszać mokre składniki: dyniowe puree, jajka, olej i maślankę (lub śmietanę), odstawić. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, sól i pestki dyni (zostawiając część do dekoracji). Wymieszać składniki mokre z suchymi, aż się połączą. Ważne, żeby nie mieszać zbyt długo. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami, każdą porcję posypać pestkami dyni. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. Patyczkiem można sprawdzić, czy są gotowe - jeśli jest suchy, muffiny można wyjmować. Ostudzić na kratce. Smacznego!
Przepis lekko zmodyfikowałam, pochodzi ze strony joyofbaking.com
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/09/dyniowe-muffiny-idzie-jesien.html