Wykonanie
autor przepisu Viola

Gulasz500 g
mięsa wołowego - pokrojonego w kostkę1 duża
cebula - pokrojona w półplastry4 łyżki
oliwy z oliwek400 ml
bulionu wołowego1 mała
papryczka chili - posiekana4 ziarna
ziela angielskiego2
listki laurowekilka ziarenek
pieprzukilka
suszonych grzybów - namoczone i pokrojone1
papryka zielona - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania1
papryka czerwona słodka - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania2 duże
pomidory - obrane ze skórki, pokrojone wedle uznania50 ml
wodysól,
kolorowy pieprzPlacki5 dużych
ziemniaków - obrane, starte na tarce o małych oczkach2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajko1
cebula - obrana, drobniutko posiekana1/4 łyżeczki
oregano,
tymianku,
bazyli (
przyprawy suszone)
sól,
kolorowy pieprzGulasz
Mięso przyprawić
solą i
pieprzem, oprószyć
mąką. Na patelni rozgrzać 3 łyzki
oliwy podsmażyć na dużej temp.
mięso. Gdy już się zrumieni przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżkę
oliwy i wrzucić
cebulę,. Chwilkę smażyć i ostrożnie podlać
wodą, zagotować,

dodać do
mięsa wraz z
bulionem, zielem,
liściem laurowym oraz kilka ziarenek
pieprzu Gotować na średniej temp. ok 20 min. Nie zapomnij o mieszaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( prócz
chili) .

Gulasz gotujemy do miękkości
mięsa, w razie potrzeby dolewamy
wodę. Pod koniec gotowania dodajemy
papryczkę chili. Gotujemy jeszcze chwilę.RADA: O ile jest konieczność zagęszczenia gulaszu.Na rozgrzaną patelnie BEZ TŁUSZCZU wsypać
mąkę, zrumienić, dodać do gulaszu,wymieszać.Gotujemy
jeszczę chwilę.PlackiZ masy ziemniaczanej odlewamy
wodę, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy
oregano,
tymiankiem,
bazylią oraz
solą i
pieprzem.

Dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej
oliwie. Wielkość placków zależy od Was, mogą być małe które polejecie gulaszem.A to moja wersja.


W WIRTUALNEJ KUCHIPrzyjemność pichcenia placków po węgiersku dzielili ze mną:
Panti z bloga - Z zapachem
wanilii we włosachAnia z bloga - Dietetycznie Siostro!Ania z bloga - Królewskie rozkosze podniebieniaPaszczak z bloga - Paszczak gotujeGorąco zachęcam do odwiedziń!You can translate this
page with the translator on top of the
page of the left hand
side.