ßßß Cookit - przepis na Czas na WĘGIERSKIE smaczki, czyli wspólne gotowanie z.......

Czas na WĘGIERSKIE smaczki, czyli wspólne gotowanie z.......

nazwa

Wykonanie

autor przepisu Viola
Gulasz
500 g mięsa wołowego - pokrojonego w kostkę
1 duża cebula - pokrojona w półplastry
4 łyżki oliwy z oliwek
400 ml bulionu wołowego
1 mała papryczka chili - posiekana
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
kilka suszonych grzybów - namoczone i pokrojone
1 papryka zielona - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania
1 papryka czerwona słodka - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania
2 duże pomidory - obrane ze skórki, pokrojone wedle uznania
50 ml wody
sól, kolorowy pieprz
Placki
5 dużych ziemniaków - obrane, starte na tarce o małych oczkach
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 cebula - obrana, drobniutko posiekana
1/4 łyżeczki oregano, tymianku, bazyli (przyprawy suszone)
sól, kolorowy pieprz
Gulasz
Mięso przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 3 łyzki oliwy podsmażyć na dużej temp. mięso. Gdy już się zrumieni przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżkę oliwy i wrzucić cebulę,. Chwilkę smażyć i ostrożnie podlać wodą, zagotować,
dodać do mięsa wraz z bulionem, zielem, liściem laurowym oraz kilka ziarenek pieprzu Gotować na średniej temp. ok 20 min. Nie zapomnij o mieszaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( prócz chili) .
Gulasz gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chili. Gotujemy jeszcze chwilę.
RADA: O ile jest konieczność zagęszczenia gulaszu.
Na rozgrzaną patelnie BEZ TŁUSZCZU wsypać mąkę, zrumienić, dodać do gulaszu,wymieszać.Gotujemy jeszczę chwilę.
Placki
Z masy ziemniaczanej odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy oregano, tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej oliwie. Wielkość placków zależy od Was, mogą być małe które polejecie gulaszem.
A to moja wersja.
W WIRTUALNEJ KUCHI
Przyjemność pichcenia placków po węgiersku dzielili ze mną:
Panti z bloga - Z zapachem wanilii we włosach
Ania z bloga - Dietetycznie Siostro!
Ania z bloga - Królewskie rozkosze podniebienia
Paszczak z bloga - Paszczak gotuje
Gorąco zachęcam do odwiedziń!
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/03/czas-na-wegierskie-smaczki-czyli.html