Wykonanie
Nie wiem jak Wam, ale mnie się już znudziły stare dobre
jajka w
majonezie, które od lat goszczą na moim wielkanocnym
stole. I żeby sprawa była jasna, cały czas je lubię, tylko jak długo można podawać to samo?! Rutyna chyba każdego w końcu zaczyna męczyć;)
Droga Mamuniu oczywiście w
majonezie też będą (nie dopuściłaby, żeby ich zabrakło;)), ale trzeba w końcu iść na przód! Otworzyć się na nowości...a nóż! okażą się lepsze od zwykłych jaj w
majonezie. Nie zabraknie również jaj faszerowanych, ale i na te znajdę sposób, żeby je nieco "odświeżyć". A tym czasem... A tym czasem udało mi się zrobić
jajo wytrawnie, smacznie (
póki co to tylko moje zdanie, jutro mam nadzieję sprawdzą to pewni wkrótce mama i wkrótce tata oraz przyszła Pani Notariusz) i bardzo łatwo. Zatem przedstawiam Wam te oto (mini)Baby z
jajem;)
Składniki:przepis na 4 sztuki4
jajka najlepiej średniej wielkości
ciasto francuskie1/2 białej
cebuli3 połówki
suszonych pomidorów (ja użyłam tych bez zalewy)kilka
suszonych grzybów (ale niekoniecznie)kilka listków
bazyliidwie łyżki
oliwysólpieprzopcjonalnie posiekana
chilliPrzygotowanie:Zacznijcie od nastawienia piekarnika do 200 stopni oraz wykrojenia kółek z
ciasta francuskiego, ja użyłam do tego foremki o średnicy 11 cm. Wypełnij
ciastem papilotki na babeczki, włóż do formy i wstaw do lodówki. Pamiętajcie, że
ciasto francuskie po jakiejkolwiek obróbce typu wałkowanie, wycinanie itp. należy wstawić na kilka minut do lodówki, żeby stężało.
Grzyby namocz na chwilę w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. W tym czasie posiekaj
cebulę w drobną kostkę. Podobnie potraktuj
pomidory i odciśnięte z nadmiaru
wody grzyby. Rozgrzej na patelni
oliwę i podsmaż
cebulę z
pomidorami i
grzybami. Smaż, aż
cebula się zeszkli i wszystko lekko zmięknie. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem i zostaw do ostygnięcia.Wyjmij formę z lodówki i do każdej "miseczki" z ciasta nałóż po łyżeczce (ew. 1,5)
cebulki z
pomidorami i
grzybami. Możesz dodać odrobinę posiekanej
chilli ale niekoniecznie. Lekko dociśnij i do każdej wbij po jednym
jajku.
Jajka dopraw odrobina
soli i
pieprzu i na każdym połóż odrobinę
masła z posiekanymi listkami
bazylii.
Piecz prze ok 15 minut, aż ciasto się zrumieni a
jajka zetną. To jest naprawdę bardzo prosty przepis, który mam nadzieję, będzie dla Was inspiracją do tworzenia własnych "wielkanocnych" kombinacji;))