ßßß
Gulasz500 g mięsa wołowego - pokrojonego w kostkę1 duża cebula - pokrojona w półplastry4 łyżki oliwy z oliwek400 ml bulionu wołowego1 mała papryczka chili - posiekana4 ziarna ziela angielskiego2 listki laurowekilka ziarenek pieprzukilka suszonych grzybów - namoczone i pokrojone1 papryka zielona - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania1 papryka czerwona słodka - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania2 duże pomidory - obrane ze skórki, pokrojone wedle uznania50 ml wodysól, kolorowy pieprzPlacki5 dużych ziemniaków - obrane, starte na tarce o małych oczkach2 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko1 cebula - obrana, drobniutko posiekana1/4 łyżeczki oregano, tymianku, bazyli (przyprawy suszone)sól, kolorowy pieprzGulaszMięso przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 3 łyzki oliwy podsmażyć na dużej temp. mięso. Gdy już się zrumieni przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżkę oliwy i wrzucić cebulę,. Chwilkę smażyć i ostrożnie podlać wodą, zagotować,
dodać do mięsa wraz z bulionem, zielem, liściem laurowym oraz kilka ziarenek pieprzu Gotować na średniej temp. ok 20 min. Nie zapomnij o mieszaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( prócz chili) .
Gulasz gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chili. Gotujemy jeszcze chwilę.RADA: O ile jest konieczność zagęszczenia gulaszu.Na rozgrzaną patelnie BEZ TŁUSZCZU wsypać mąkę, zrumienić, dodać do gulaszu,wymieszać.Gotujemy jeszczę chwilę.PlackiZ masy ziemniaczanej odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy oregano, tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej oliwie. Wielkość placków zależy od Was, mogą być małe które polejecie gulaszem.A to moja wersja.