Wykonanie
Lubicie kluski wszelkiego rodzaju? ja bardzo! robię je co prawda bardzo rzadko więc tym razem postawiłam na kolejne podejście ze
szparagami...zainspirowała mnie pewna książka w
języku holenderskim w której właśnie znalazłam gnocchi ze
szparagami, co prawda przepisu nie udało mi się odczytać choć mogłam go przetłumaczyć przez wujka google ale pomyślałam sobie, że chcę by to była moja wersja i tak się oto stało!
Szparagowy sezon u mnie nadal trwa!

przepis własnySkładniki: na gnocchi300g
ziemniaków1
jajko100g
mąki + do podsypania10g
parmezanu + na wierzch
sól do smakuSkładniki na
sos pomidorowy:puszka
pomidorów krojonych3 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszkiząbek
czosnkuduża garść świeżej
bazyliigarść świeżego
rozmarynu,sol do smaku ( opcjonalnie )3 łyżki
oliwypół łyżeczki
cukruDodatki:
pierś z kurczaka1/2 pęczka
zielonych szparagówpokrojony
szczypiorek ukośnie do posypania wierzchu
Ziemniaki ugotowałam, przecisnęłam przez maszynkę do
mielenia mięsa, dodałam
jajko,
mąkę,
parmezan i
sól. Wszystko wymieszałam i zrobiłam wałek na podsypanym
mąką blacie. Z wałka odrywałam kawałki 2 cm i kulałam w dłoni kulki lekko szpiczaste :-) Zagotowałam
wodę z odrobiną
soli i partiami wrzucałam kluseczki. W tym czasie przygotowałam
szparagi oraz
kurczaka:
szparagi należy blanszować ale tylko chwilę by zachować ich kolor, natomiast
pierś z kurczaka pokroić na małe cienkie paseczki i obsmażyć na patelni tylko do momentu ścięcia się
białka czyli do czasu aż
mięso uzyska biały kolor. Do miseczek żaroodpornych na dno nalać
sos pomidorowy, dodać kilka pasków
kurczaka, dodać ugotowane gnocchi oraz
szparagi, posypać resztą
parmezanu i zapiekać około 20 minut w piecu nagrzanym do 170' . Po wyjęciu z piekarnika oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem i od razu podawać!Przepis dołączam do konkursu Pudliszki: