ßßß Cookit - przepis na Zaproszenie do Cukierni #1

Zaproszenie do Cukierni #1

nazwa

Wykonanie

Tak miło zaskoczyła mnie Moniazo argumentując gospodarzenie, że miałam ogromnego banana :-), nadal mam! Takim też sposobem w dzisiejszej, pierwszej edycji gospodarną jestem Ja...ależ dumna istota ze mnie! Długo się zastanawiałam co by tu wymyślić by zabłysnąć w tym wydaniu i było tyle cudnych przepisów, że najchętniej piekłabym przez tydzień, tylko kto by to jadł?! Sezon rabarbarowy oczarował mnie bardzo, szczególnie w kolorowej prasie i na Waszych blogach. Uznałam, że należy tę sposobność wykorzystać i w rezultacie przyczyniam się do zaproszenia Was do dwóch przepisów. Jeden to szarlotka z rabarbarem i jabłkami, która uwiodła mnie u Liski, przepis Tu jest pyszna, delikatna i krucha i na dodatek nigdy takiej nie jadłam, zresztą rzadko wypiekałam szarlotki czy tarty więc postanowiłam piec je w sezonie owocowym dużo częściej bo jest pole do popisu. Moje dzieci zajadały się bez opamietania i nawet zapytały czy mogę piec takie ciasto codziennie :-) Drugim pomysłem jest przepis, który dostałam dawno, dawno temu i tak naprawdę zrobiłam go jeden jedyny raz zapierając się wtedy, że wiecej tego nie wykonam :-) a było to z piętnaście lat temu.Ostatnio jednak dość często o owym przepisie myślałam, nawet go wyciągnęłam by sprawdzić wykonanie i oto podaję go dziś...grzybki! i choć na nie, nie sezon to liczę na chętnych i wytrwałych cukierników, którzy się podejmą wypieku! Proponuję nakłonić dzieciaki do wylepiania foremek i wycinania ciasta bo to chyba jest najbardziej pracochłonne ( u mnie pomagała Weronika)...dzieci, młodzież, mali i duźi zachęcam do udziału w pierwszym honorowym wydaniu cukierni :-) Na linki z wypiekiem czekam do końca maja! Nie wolno jej ominąć! Zapraszam serdecznie.
Grzybki:
Składniki na ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki powideł lub marmolady
1 łyżka suchego maku
1 białko
polewa czekoladowa
Składniki na krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować (dość cienko).
Wykrajać części grzybków:
- kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym masłem; najlepiej robić to pędzelkiem; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,
- spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,
- nóżki - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).
Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).
Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować z tego bardzo gęsty budyń.
Jeszcze gorącym budyniem napełnić kapelusze grzybków (jak wystygnie bedzie trudno to zrobić). Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z marmoladą. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.
Smacznego :)
Szarlotka z rabarbarem i jabłkami:
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
Nadzienie:
0,6 kg jabłek
0,4 kg rabarbaru
200 g cukru (lub do smaku)
1 płaska łyżka mąki
Kruszonka:
40 g masła
40 g cukru
50 g mąki
forma o boku 20x30 cm
Kruszonka:
wszystkie składniki połączyć w miseczce, aż utworzą się okruchy.
Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.
Kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Nadzienie:
Rabarbar i jabłka obrać, pokroić w kostkę i zagotować do czasu, aż się rozpadną. Rabarbar ma sporo wody, więc trzeba gotować masę jeszcze ok. 15 minut, by lekko zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać cukier. Ponownie gotować przez 5 minut, mieszając. Dodać mąkę - dokładnie ją rozprowadzić w nadzieniu. Ostudzić.
Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim spód blaszki wielkości 20x30 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ponakłuwać spód, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić nadzienie, posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na 20-30 minut (pieczemy tak długo, aż kruszonka będzie rumiana).
Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy kroić na kwadraty.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/05/zaproszenie-do-cukierni-1.html