Wykonanie

Tak miło zaskoczyła mnie Moniazo argumentując gospodarzenie, że miałam ogromnego
banana :-), nadal mam! Takim też sposobem w dzisiejszej, pierwszej edycji gospodarną jestem Ja...ależ dumna istota ze mnie! Długo się zastanawiałam co by tu wymyślić by zabłysnąć w tym wydaniu i było tyle cudnych przepisów, że najchętniej piekłabym przez tydzień, tylko kto by to jadł?! Sezon
rabarbarowy oczarował mnie bardzo, szczególnie w kolorowej prasie i na Waszych blogach. Uznałam, że należy tę sposobność wykorzystać i w rezultacie przyczyniam się do zaproszenia Was do dwóch przepisów. Jeden to szarlotka z
rabarbarem i
jabłkami, która uwiodła mnie u Liski, przepis Tu jest pyszna, delikatna i krucha i na dodatek nigdy takiej nie
jadłam, zresztą rzadko wypiekałam szarlotki czy tarty więc postanowiłam piec je w sezonie
owocowym dużo częściej bo jest
pole do popisu. Moje dzieci zajadały się bez opamietania i nawet zapytały czy
mogę piec takie ciasto codziennie :-) Drugim pomysłem jest przepis, który dostałam dawno, dawno temu i tak naprawdę zrobiłam go jeden jedyny raz zapierając się wtedy, że wiecej tego nie wykonam :-) a było to z piętnaście lat temu.Ostatnio jednak dość często o owym przepisie myślałam, nawet go wyciągnęłam by sprawdzić wykonanie i oto podaję go dziś...
grzybki! i choć na nie, nie sezon to liczę na chętnych i wytrwałych cukierników, którzy się podejmą wypieku! Proponuję nakłonić dzieciaki do wylepiania foremek i wycinania ciasta bo to chyba jest najbardziej pracochłonne ( u mnie pomagała Weronika)...dzieci, młodzież, mali i duźi zachęcam do udziału w pierwszym honorowym wydaniu
cukierni :-) Na
linki z wypiekiem czekam do końca maja! Nie wolno jej ominąć! Zapraszam serdecznie.
Grzybki:Składniki na ciasto:1 kostka
masła lub
margaryny3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżki powideł lub
marmolady1 łyżka suchego
maku1
białkopolewa czekoladowaSkładniki na krem budyniowy:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy4
jaja4 czubate łyżki
mąki pszennej5 czubatych łyżek
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Mąkę i
masło wyrobić nożem. Dodać
śmietanę, szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować (dość cienko).Wykrajać części
grzybków:- kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym
masłem; najlepiej robić to pędzelkiem; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze
grzybków,-
spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,- nóżki - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować
dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w
białku, a następnie w
maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki
grzybów).Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki
mleka zagotować z
cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z
jajkami i
mąką. Ugotować z tego bardzo gęsty
budyń.Jeszcze gorącym
budyniem napełnić kapelusze
grzybków (jak wystygnie bedzie trudno to zrobić). Zamknąć
spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z
marmoladą. Kapelusze pokryć
polewą czekoladową.Smacznego :)

Szarlotka z
rabarbarem i
jabłkami:
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej125 g
cukru pudru250 g
mąki125 g
masła o temp. pokojowej1
jajkoNadzienie:0,6 kg
jabłek0,4 kg
rabarbaru200 g
cukru (lub do smaku)1 płaska łyżka
mąkiKruszonka:40 g
masła40 g
cukru50 g
mąkiforma o
boku 20x30 cmKruszonka:wszystkie składniki połączyć w miseczce, aż utworzą się okruchy.Ciasto:Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.Kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Nadzienie:
Rabarbar i
jabłka obrać, pokroić w kostkę i zagotować do czasu, aż się rozpadną.
Rabarbar ma sporo
wody, więc trzeba gotować masę jeszcze ok. 15 minut, by lekko zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać
cukier. Ponownie gotować przez 5 minut, mieszając. Dodać
mąkę - dokładnie ją rozprowadzić w nadzieniu. Ostudzić.Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim spód blaszki wielkości 20x30 cm.Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ponakłuwać spód, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.Na podpieczonym spodzie rozprowadzić nadzienie, posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na 20-30 minut (pieczemy tak długo, aż kruszonka będzie rumiana).Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy kroić na kwadraty.Smacznego!
