ßßß

Składniki (blaszka 20x36 cm):Ciasto:1/2 kostki margaryny1 szklanka mąki1 szklanka wody5-6 jajekKrem karpatkowy:0,5 litra mleka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cukru waniliowego1 kostka masła3/4 szklanki cukru pudruSposób przygotowania:1. Margarynę zagotować z 1 szklanką wody, kiedy się zagotuje woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia.2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, jak się zacznie gotować, to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!