Wykonanie
Przepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta!


Składniki (blaszka 20x36 cm):Ciasto:1/2 kostki
margaryny1 szklanka
mąki1 szklanka
wody5-6
jajekKrem karpatkowy:0,5 litra
mleka2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru waniliowego1 kostka
masła3/4 szklanki
cukru pudruSposób przygotowania:1.
Margarynę zagotować z 1 szklanką
wody, kiedy się zagotuje
woda, dosypać szklankę
mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia.2. Następnie do ciasta dodawać po jednym
jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej
śmietany.3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki
wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!4. Robimy krem: Odlać trochę
mleka i w nim wymieszać obie
mąki. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem waniliowym, jak się zacznie gotować, to należy wlać
mleko z
mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.5.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny
budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać
cukrem pudrem.Smacznego!!!