Wykonanie

Szukałam przepisów na ciasto z
rabarbarem i znalazłam ciekawy przepis na szarlotkę z
rabarbarem i
jabłkami. Jest to jedna z propozycji
cukierni. Przepis cytuję za gospodynią
cukierni Małgosią Z.Ciasto:
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej125 g
cukru pudru250 g
mąki125 g
masła o temp. pokojowej1
jajkoNadzienie:0,6 kg
jabłek0,4 kg
rabarbaru200 g
cukru (lub do smaku)1 płaska łyżka
mąkiKruszonka:40 g
masła40 g
cukru50 g
mąkiforma o
boku 20x30 cmKruszonka:wszystkie składniki połączyć w miseczce, aż utworzą się okruchy.Ciasto:Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.Kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Nadzienie:
Rabarbar i
jabłka obrać, pokroić w kostkę i zagotować do czasu, aż się rozpadną.
Rabarbar ma sporo
wody, więc trzeba gotować masę jeszcze ok. 15 minut, by lekko zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać
cukier. Ponownie gotować przez 5 minut, mieszając. Dodać
mąkę - dokładnie ją rozprowadzić w nadzieniu. Ostudzić.Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim spód blaszki wielkości 20x30 cm.Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ponakłuwać spód, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.Na podpieczonym spodzie rozprowadzić nadzienie, posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na 20-30 minut (pieczemy tak długo, aż kruszonka będzie rumiana).Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy kroić na kwadraty.Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach .





