ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z rabarbarem i jabłkami i Zaproszenie do Cukierni #1

Szarlotka z rabarbarem i jabłkami i Zaproszenie do Cukierni #1

nazwa

Wykonanie

Szukałam przepisów na ciasto z rabarbarem i znalazłam ciekawy przepis na szarlotkę z rabarbarem i jabłkami. Jest to jedna z propozycji cukierni. Przepis cytuję za gospodynią cukierni Małgosią Z.
Ciasto:
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
Nadzienie:
0,6 kg jabłek
0,4 kg rabarbaru
200 g cukru (lub do smaku)
1 płaska łyżka mąki
Kruszonka:
40 g masła
40 g cukru
50 g mąki
forma o boku 20x30 cm
Kruszonka:
wszystkie składniki połączyć w miseczce, aż utworzą się okruchy.
Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.
Kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Nadzienie:
Rabarbar i jabłka obrać, pokroić w kostkę i zagotować do czasu, aż się rozpadną. Rabarbar ma sporo wody, więc trzeba gotować masę jeszcze ok. 15 minut, by lekko zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać cukier. Ponownie gotować przez 5 minut, mieszając. Dodać mąkę - dokładnie ją rozprowadzić w nadzieniu. Ostudzić.
Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim spód blaszki wielkości 20x30 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ponakłuwać spód, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić nadzienie, posypać kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika na 20-30 minut (pieczemy tak długo, aż kruszonka będzie rumiana).
Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy kroić na kwadraty.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/szarlotka-z-rabarbarem-i-jabkami-i.html