ßßß
Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon.

Składniki:4 jajka1 szklanka cukru1 łyżeczka cukru waniliowego180g masła lub margaryny2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia500 - 600g rabarbaruDodatkowo:Cukier puder do posypania ciastaJajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do chwili, gdy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu roztopiony, prawie zimny tłuszcz i stale miksujemy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta układamy obrany ze skórki i pokrojony w 1 – 2 cm kawałki rabarbar.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 – 45 minut.Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A