Wykonanie
Nie wiem, czy wiecie, ale zaczął się sezon na
rabarbar :) Tak długo go nie było, że trzeba obowiązkowo nadrobić wszystkie zaległości. Zaczniemy od ciasta, a dokładniej od pełnoziarnistej tarty :)
200g
mąki pełnoziarnistej3 łyżki
cukru pudrujajko120g
masła3 gałązki
rabarbaru2 łyżki
cukru120g
mąki50g
cukru trzcinowego80g
masłaMąkę przesiej do miski, dodaj
cukier,
masło pokrojone na kawałki i
jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż do formy na tartę.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, a następnie przełóż go do formy wyłożonej
ciastem. Całość posyp
cukrem.
Mąkę,
cukier i
masło zagnieć. Rozdrobnij palcami do powstania okruchów. Kruszonkę wyłóż na
rabarbar. Tartę piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Podawaj po wystygnięciu.