ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i kruszonką

Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czy wiecie, ale zaczął się sezon na rabarbar :) Tak długo go nie było, że trzeba obowiązkowo nadrobić wszystkie zaległości. Zaczniemy od ciasta, a dokładniej od pełnoziarnistej tarty :)
200g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki cukru pudru
jajko
120g masła
3 gałązki rabarbaru
2 łyżki cukru
120g mąki
50g cukru trzcinowego
80g masła
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż do formy na tartę.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki, a następnie przełóż go do formy wyłożonej ciastem. Całość posyp cukrem. Mąkę, cukier i masło zagnieć. Rozdrobnij palcami do powstania okruchów. Kruszonkę wyłóż na rabarbar. Tartę piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawaj po wystygnięciu.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/05/penoziarnista-tarta-z-rabarbarem-i.html