ßßß
 
            
        
 Składniki:500 g rabarbarupół szklanki cukru100 g mąki50 g masła2 jajka2 łyżki cukru trzcinowegocukier puder do dekoracjiRabarbar obieramy i kroimy na kawałeczki. Jajka ubijamy z cukrem, do uzyskania puszystej masy, dodajemy przesianą mąkę i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Powstałą masę przelewamy do przygotowanej formy, najlepiej okrągłej 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja takowej nie posiadam, użyłam kwadratowej 22 cm i ciasto wyszło mi trochę niższe. Na cieście układamy pokrojony rabarbar, a następnie starte na grubych oczkach masło (w miarę równomiernie). Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy 40-60 minut. Można jeść na ciepło, albo po ostudzeniu, jak kto lubi.Smacznego.
Składniki:500 g rabarbarupół szklanki cukru100 g mąki50 g masła2 jajka2 łyżki cukru trzcinowegocukier puder do dekoracjiRabarbar obieramy i kroimy na kawałeczki. Jajka ubijamy z cukrem, do uzyskania puszystej masy, dodajemy przesianą mąkę i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Powstałą masę przelewamy do przygotowanej formy, najlepiej okrągłej 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja takowej nie posiadam, użyłam kwadratowej 22 cm i ciasto wyszło mi trochę niższe. Na cieście układamy pokrojony rabarbar, a następnie starte na grubych oczkach masło (w miarę równomiernie). Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy 40-60 minut. Można jeść na ciepło, albo po ostudzeniu, jak kto lubi.Smacznego.
