Wykonanie
Długo mnie nie było na blogu, najpierw odpoczywałam w długi majowy weekend, a
potem nie miałam sił, wracając po pracy, by się zebrać i przygotować wpis. Dziś się nareszcie udało i mam dla Was szybkie i łatwe ciasto
rabarbarowe, a przy okazji jakże smaczne. I ta chrupiąca skorupka :) Sezon na
rabarbar w pełni, co mnie bardzo cieszy!


Składniki:500 g
rabarbarupół szklanki
cukru100 g
mąki50 g
masła2
jajka2 łyżki
cukru trzcinowegocukier puder do dekoracji
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałeczki.
Jajka ubijamy z
cukrem, do uzyskania puszystej masy, dodajemy przesianą
mąkę i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Powstałą masę przelewamy do przygotowanej formy, najlepiej okrągłej 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja takowej nie posiadam, użyłam kwadratowej 22 cm i ciasto wyszło mi trochę niższe. Na cieście układamy pokrojony
rabarbar, a następnie starte na grubych oczkach
masło (w miarę równomiernie). Wierzch posypujemy
cukrem trzcinowym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy 40-60 minut. Można jeść na ciepło, albo po ostudzeniu, jak kto lubi.Smacznego.
