Wykonanie
Rabarbar. Pyszne sezonowe warzywo, jedno z naszych ulubionych. Ale nie należy go jeść zbyt dużo. Bo z jednej strony zawiera duże ilości witaminy A, C, E, potasu, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu,
sodu i sam nie wiem co jeszcze, ale z drugiej strony zawiera również szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego też raczej nie jest wskazany dla osób chorych na nerki lub reumatyzm.My nie jadamy zbyt dużo
rabarbaru, mimo że uwielbiamy. W sezonie jakiś kompot, jakieś ciasto, czasem
tarta. I tyle właściwie.
Potem czekamy kolejny rok żeby znów poczuć ten przyjemny kwaśny smak.Dzisiaj więc mamy dla Was tartę. Co prawda nieco późno, sezon ma się ku końcowi, ale może jeszcze uda Wam się gdzieś dostać
rabarbar i skorzystać z naszego przepisu. A jak nie to na przyszły rok będzie.Ciasto:200 g
mąki tortowej130 g zimnego
masła + kawałek do posmarowania formy1 łyżka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK)skórka otarta z 1/2
cytrynyNadzienie:0,5 kg oczyszczonego
rabarbaru150 g
jogurtu100 g
cukru2
jajka1 łyżeczka pasty waniliowej
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym
masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: umyty i oczyszczony ze skórki
rabarbar kroimy w 3-4 cm kawałki.
Jogurt mieszamy z
jajkami,
cukrem i pastą
waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną
masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki
rabarbaru. Polewamy sosem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.My jednak taką tartę jemy jeszcze lekko ciepłą, gdyż taka jest najsmaczniejsza :)Smacznego!


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)