Wykonanie
Przed każdym Bożym Narodzeniem robię z dziećmi pierniczki. Strasznie nas to wciąga. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku przygotujemy wielkanocną wersję takiej wspólnej zabawy. I tak oto na podstawie 3 róznych przepisów (1,2,3) powstały nasze
cytrynowe ciasteczka. Smakują wspaniale, a lukrowanie przejęła już tym razem córcia :)
Składniki:130g
masła w temperaturze pokojowej1
jajko15 g
cukru waniliowego85g
cukru220 g
mąkisok z całej
cytrynyskórka otarta z
cytrynyWykonanie:Wszystkie składniki siekamy i następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, każdą wkładamy w woreczek lub zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na znacznie krócej.Schłodzone ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną
mąką, rozwałkowujemy i wycinamy wzorki.Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10 minut w 190 st.C na blado-złoty kolor.
/wydrukuj przepis/