Wykonanie
Bardzo lubię
cytrynowe smaki, dlatego w poszukiwaniu ciekawego przepisu na
cytrynowe ciastoprzeszukałam blogosferę. Znalazłam ciasto, które wzbudzało wiele kontrowersji.Miało zarówno zagorzałych zwolenników jak i przeciwników.Oczywiście postanowiłam je upiec i sama przekonać się "z czym to się je"No i cóż...mi smakowało, szczególnie ciepłe. Bardzo lekkie, puszyste, wręcz orzeźwiające.Moi domownicy natomiast w ogóle się do niego nie przekonali, dlatego prawie całe musiałam zjeść sama ;)
Składniki:ciasto na spód225 g
mąki pszennej225 g
masła o temp. pokojowej65 g
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowegoZ podanych składników zagnieść ciasto. Na 30 minut włożyć je do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. Blachę (24x32cm) wyłożyć
ciastem i podpiec je ok. 20-25 minut.krem
cytrynowy6
jajek300 g
cukruskórka starta z 2
cytrynsok z 2
cytryn60 g
mąkiBiała ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier, a następnie po 1
żółtku. Na koniec dodać
mąkę, skórkę i
sok z cytryn.Piankę wyłożyć na podpieczone ciasto i piec 30 minut w temp. 160C.Wierzch posypać
cukrem pudrem.
źródło: mojewypieki.com