Wykonanie
Szybkie ciasto w przygotowaniu, idealne na piątkową ucztę ze znajomymi :) Przepis pochodzi ze Szwecji, ciasto jest puszyste, mocno
cytrynowe.
Składniki : (12 kawałków) 1 dl = 100 ml1
cytryna150 g
masła solonego2
jaja2½ dl
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1½ dl
mąkiForma okrągła: 20 cm średnicySposób przygotowania:Włącz piekarnik na 150° C. Wysmaruj formę
masłem lub
margaryną i posyp
bułką tartą. Rozpuść
masło w garnku i odstaw do wystygnięcia. Umyj i wytrzyj
cytrynę, zetrzyj całą skórkę, a następnie przekrój na pół i wyciśnij cały sok.
Jaja ubij z
cukrem przy pomocy miksera. Dodaj
cukier waniliowy, skórkę i
sok z cytryny, wymieszaj. Na końcu dolej ostudzone
masło i
mąkę. Wymieszaj. Piecz na środkowej półce w piekarniku ok 30 - 40 minut. Podawaj z
lodami waniliowymi. Smacznego!