Wykonanie
Najlepsze
curry jakie ostatnio
jadłam albo po prostu
jadłam je już tak dawno, że bezwzględnie uznałam je za najlepsze :) chociaż w mojej domowej karierze kulinarnej z
dynią curry jeszcze nie jedliśmy więc tylko
mogę żałować, że traciłam aż tak wiele. Moja
dynia się skończyła więc trzeba pędzić na stragan po nową! Jestem bardzo ciekawa jak przetworzycie
dynię w akcji u Bei, oj bardzo jestem ciekawa bo pewnie z jakiegoś przepisu nie omieszkam nie skorzystać :) Nie wiem czy już wspominałam ale muszę napisać, że
dynia u mnie w domu świetnie się przyjęła z czego potwornie się cieszę :) Juppi jup
przepis własnySkładniki: na 4 osoby2
filety z kurczaka400g dyni hokkaido1 szklanka
bulionu warzywnegosok z dwóch
pomarańczy + dodatkowo kawałki z jednej
pomarańczysok z jednej
limonki2cm kawałek świeżego
imbiru1 mała
papryczka chili400ml
mleka kokosowego2 łyżeczki czerwonej pasty
curry1 łyżeczka żółtej
przyprawy curry1/2 łyżeczki
kolendry w proszku1/2 średniego
brokuła2 ząbki
czosnkupęczek
natki pietruszkiPrzygotowanie:Pokroić
dynię w kostkę średniej wielkości, wrzucić do dużego garnka i zalać 1 szklanką
bulionu warzywnego, gotować na małym ogniu około 6 minut. Następnie dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka, czerwoną pastę
curry, żółtą
przyprawę curry,
chili,
czosnek, pokrojony na drobno
imbir,
pietruszkę i
kolendrę. Wszystko gotować do czasu aż
dynia będzie miękka. Po tym czasie dolać
mleko kokosowe,
sok z limonki oraz kawałki
pomarańczy + wyciśnięty sok. Gotować jeszcze dobre 5 minut i podawać z ugotowanym wcześniej
ryżem.Dodaję do akcji: