Wykonanie
Dzisiaj chciałabym poświęcić ten post na świąteczne wypieki, które dla Was przygotowałam w ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje". Co ma na celu akcja, w której wzięłam udział? otóż wszyscy, którzy do akcji dołączyli chcą przekonać do częstego korzystania z
przetworów zbożowych, zachęcić do włączania do codziennej diety
płatków,
kasz,
pieczywa czy mąk i oczywiście najbardziej cenioną rzecz wśród nas blogerów eksperymentowania .. co chyba lubimy najbardziej! Eksperymentując mamy ogromną szansę na to by przekonać samych siebie a także naszych
bliskich, że zjadanie kolejnej porcji
kaszy wcale nie musi wiązać się z nudą a zjadanie kolejnego kawałka ciasta wcale nie musi być powodem do odkładania się zbędnych kilogramów. Przygotowałam dla Was trzy przepisy, w których skład wchodzi
kasza,
płatki owsiane i oczywiście
mąka bo jak bez niej zrobić świąteczne wypieki. Wszystkie trzy przepisy jak najbardziej mogą zagościć na Waszych Wielkanocnych stołach, są inne od tych tradycyjnych, które przygotowujemy każdego roku ale taki miałam cel, by pokazać Wam jak ciekawie można wykorzystać produkty zbożowe o których
mowa w akcji "Zboże smakuje i inspiruje"
Kasza jęczmienna do wypieku naszej babki nie powinna być gotowana na sypko dlatego też należy dość często dolewać podczas jej gotowania płynu. Ja moją
kaszę ugotowałam z dodatkiem
syropu figowego na
mleku z
laską wanilii ale równie dobrze można ją ugotować na wodzie bądź
mleku sojowym jeśli jesteście na przykład alergikami. Jaglankę po ugotowaniu należy ostudzić i umieścić w pojemniczku blendera i zmiksować do powstania średnio gęstej pulpy, jeśli masa jest zbyt gęsta należy dodać po prostu płynu i dalej postępować zgodnie z przepisem.
Babka figowa z
kaszą jęczmiennąmojego przepisu4
jajkapół szklanki sypkiej
kaszy jęczmiennej (do wytworzenia 50g pulpy z
kaszy jęczmiennej)200 g stopionego
masła100g
cukru140g
mąki pszennej T 4502 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapołowa puszki fig w
syropie (200g)kilka suszonych fig pokrojonych w plasterki + do dekoracji babki
lukier królewski -jedno
białko jaja +
cukier puder ( ilość do uzyskania pożądanej konsystencji )Przygotowanie:
Jaja ucieramy z
cukrem na puch, dodajemy połączone obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, następnie pulpę z
kaszy i miksujemy na niskich obrotach miksera, na końcu dodajemy stopione
masło i miksujemy tylko do połączenia składników. Formę do babki spryskujemy
oliwą, posypujemy odrobiną
mąki migdałowej i wylewamy masę do 3/4 wysokości formy. Wciskamy w masę pokrojone na plastry oba rodzaje fig i wstawiamy do nagrzanego pieca 180' na 20 minut, po tym czasie sprawdzamy wilgotność ciasta suchym patyczkiem, i ewentualnie dopiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 150'. Po wyjęciu z pieca, babkę przewracamy do góry dnem i zostawiamy by odpoczęła, po krótkim odpoczynku powinna ładnie odejść od foremki. Po wystudzeniu babkę polewamy lukrem królewskim i dekorujemy plastrami
suszonej figi. Smacznego:)
Kolejnym przepisem jest mazurek , już nie taki tradycyjny jak piekły nasze babcie ale w wersji fusion, która bardzo przypadła mi do gustu i jestem pewna, że spodoba się i Wam. Spód mazurka wykonany jest z rozdrobnionych
płatków owsianych,
mąki pszennej, zimnego
masła i
żółtka.
Mazurek owsiany z kremem straciatella z
kaszą mannąmojego przepisuSkładniki: na owsiany spód170g
mąki pszennej krupczatki T450120g
masła1/2 szklanki
płatków owsianych zmielonych na proszek1/2 szklanki
mączki kokosowej1
żółtko2 łyżki kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki owsianego
spodu przełożyć do miski,
masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść ciasto, które następnie włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować kilka mniejszych kółek i przełożyć na blaszki wysypane
mąką. Ładnie wyrównać i na 15 minut włożyć do lodówki po to by
masło się schłodziło i nie topiło od razu przy wysokiej temperaturze pieca. Pieczemy 10-15 minut w 180' ale uwaga! każdy piekarnik inaczej piecze więc starajcie się dopasować temperaturę do własnej kuchenki!Składniki: krem straciatella1/2 szklanki
kaszy manny2 łyżki
cukru pudruszklanka
mleka + do blendowaniaszczypta
soli* dodatkowo 2 łyżki karmelu,
czekolada mleczna pokrojona na wiórki
Kaszę mannę ugotować na
mleku do miękkości. Tak jak w poprzednim jęczmiennym przepisie należy zwrócić uwagę na ilość płynu podczas gotowania się
kaszy, w razie konieczności należy dolać
mleka. Po ugotowaniu miksujemy
mannę na pulpę, jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę
mleka. Nie dodajemy więcej
cukru niż w przepisie! Gdy masa ostygnie dodajemy wiórki
mlecznej czekolady, mieszamy i wykładamy na upieczone
spody. Całość schładzamy w lodówce 30 minut a następnie oblewamy małym strumieniem gotowy karmel i posypujemy dookoła
czekoladą.Smacznego!
Wielkanoc to także zapach
cynamonu i
kakao ...wykrawanie
ciasteczek, wypiekanie ich i dekorowanie po to by zmieścić przynajmniej kilka w Wielkanocnym koszyku. Do kruchego ciasta, takiego zupełnie tradycyjnego dodajemy odrobinę
kakao oraz
cynamon, który
doda ciasteczkom pięknego świątecznego zapachu. Pamiętajcie, że do wykrawania
ciastek potrzebujemy kruchego ciasta, które przed wałkowaniem wyciągamy z lodówki, musi być niezwykle dobrze schłodzone by
ciasteczka nie zmieniały swojego kształtu podczas pieczenia.
Potem dekorujemy tak jak potrafimy najlepiej :)
Wielkanocne kruche
ciasteczkaprzepis własnySkładniki:180g
mąki pszennej krupczatki T 450125g
masła1
żółtko1 łyżka kwaśnej
śmietany lub
jogurtu2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao1 łyżka
cynamonuWszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny umieścić w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto i wykrawać wzornikami
ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i piec 10-12 minut w temperaturze 180'Ostudzić i ozdobić lukrem królewskim
Lukier królewski:50g
białka200g
cukru pudruodrobina gęstego soku z
malin jako barwnik
Białko połączyć z przesianym przez sitko
cukrem pudrem, nie należy zbyt długo go mieszać by nie napowietrzyć masy, która podczas wysychania na ciasteczkach może popękać.
Chciałabym Wam życzyć słodkich Świąt z dużą ilością nowych pomysłów na wykorzystanie produktów zbożowych, inspirowania sie nową kuchnią fusion w której świetnie sprawdza się
mąka,
kasza oraz
płatki i oczywiście zachęcam do korzystania z moich przepisów! Z takimi wypiekami warto zasiąść do Świątecznego stołu!