ßßß Cookit - przepis na Tajlandzkie kotleciki z Newellą

Tajlandzkie kotleciki z Newellą

nazwa

Wykonanie

Wypróbowałam obie wersje Newelli i muszę przyznać, że z tego produktu można przygotować naprawdę wszystko, cokolwiek zechcecie. Newella ma smak białka i gdy tylko się ją zamarynuje można uzyskać fajny efekt, w zależności od rodzaju marynaty efekt może być zawsze nowy, inny, smaczny i zaskakujący! Ja w moim dzisiejszym daniu połączyłam ją z różowym pstrągiem, zmieliłam, dodałam siekany ryżowy makaron i mam pyszny obiad, można by tak rzec bo nie zdążyłam zrobić do obiadu żadnych dodatków oprócz szybkiej sałatki z ogórka i kotleciki rozeszły się migiem.Do tych kotlecików nie potrzeba dodawać ani mąki ani jajek - w końcu Newella załatwia wszystko :-)
przepis własny
Składniki: na sałatkę ogórkową
Długi świeży ogórek
papryczka chili
jeden ząbek czosnku
łyżka miodu
łyżka oleju arachidowego
łyżka słodko pikantnego sosu chili
listki kolendry
Ogórka ścieramy na mandolinie na cienkie plastry, przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojoną drobno chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników. Wszystko mieszamy i odstawiamy do czasu przygotowanie kotlecików. Kolendrę dodajemy przed podaniem posypując wierzch sałatki.
Składniki: na kotleciki
200g Newelli wędzonej
200g świeżej ryby ( u mnie różowy pstrąg )
spora cebula
3 ząbkiczosnku
pęczek świeżej kolendry
2 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu sojowego + do maczania kotlecików
mała papryczka chili
100g namoczonego makaronu ryżowego
łyżka czarnego sezamu
pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę, czosnek, rybę, Newellę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnych oczkach. Zmielony farsz przyprawiamy sosem sojowym oraz rybnym, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili oraz pocięty niedbale makaron ryżowy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem ewentualnie odrobiną soli jeśli jest taka potrzeba, na końcu wrzucamy posiekaną kolendrę , mieszamy i lepimy kotleciki, posypujemy czarnym sezamem z obu stron, rozgrzewamy olej i partiami smażymy kotleciki z każdej strony. Podajemy z sałatką z ogórka. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/11/tajlandzkie-kotleciki-z-newella.html