ßßß Cookit - przepis na Podpłomyki z grillowaną Newellą w stylu indyjskim

Podpłomyki z grillowaną Newellą w stylu indyjskim

nazwa

Wykonanie

Dokładnie tak jak napisałam w tytule ... Newella marynowana w jogurcie z indyjskimi przyprawami serwowana na domowym podpłomyku pieczonym bezpośrednio na ogniu :-) Takie sobie zaserwowałam indyjskie danie !
przepis własny
Składniki:
Newella klasyczna
kawałek pieczonej dyni pokrojonej w dużą kostkę
owoc granatu
kilka łyżek jogurtu naturalnego
cebula pokrojona w piórka
listki pietruszki
olej do grillowania
Składniki: na marynatę
2 ząbki zmiażdżonego praskączosnku
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki mielonego kuminu
mała drobno posiekana papryczka chili
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
3 duże łyżki jogurtu naturalnego
odrobina soli do smaku
łyżka oleju
Wszystkie składniki marynaty łączymy w jednym naczyniu, dobrze mieszamy i odstawiamy. Newellę kroimy na kostki, dodajemy do marynaty, mieszamy by pokryła się w całości marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia rozgrzewamy olej na patelni grillowej i wrzucamy Newellę w marynacie, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i grillujemy od czasu do czasu przewracając Newellę na drugą stronę. Gdy całkowicie zgrillujemy Newellę, odstawiamy patelnie na bok i przygotowujemy podpłomyki.
Składniki: na podpłomyki
200g mąki pszennej
jedno jajko
100g mleka
sól do smaku
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia składników na gładką masę, jeśli jest zbyt mazista, dodajemy jeszcze trochę mąki tak by uformować kulkę. Po uformowaniu odstawiamy ciasto by odpoczęło na około 20 minut, następnie dzielimy na 6 kulek, które wałkujemy na okrągłe placki, wielkości niewielkiej by móc swobodnie chwycić je szczypcami i piec nad ogniem. Włączamy gaz i każdy placek osobno chwytamy szczypcami i kładziemy bezpośrednio na płomieniu. Gdy zaczną pojawiać się bąble na placku, należy go przewrócić na drugą stronę. Przewracamy nawet kilka razy. Upieczone kładziemy na talerzach, wykładamy po łyżce jogurtu naturalnego i smarujemy całą powierzchnie podpłomyka, na jogurt wykładamy grillowaną Newellę, dynię i posypujemy natką pietruszki oraz ziarenkami granatu, podajemy. Smacznego :-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/11/podpomyki-z-grillowana-newella-w-stylu.html