Wykonanie
Dokładnie tak jak napisałam w tytule ... Newella marynowana w
jogurcie z indyjskimi
przyprawami serwowana na domowym podpłomyku pieczonym bezpośrednio na ogniu :-) Takie sobie zaserwowałam indyjskie danie !

przepis własnySkładniki:Newella klasycznakawałek pieczonej dyni pokrojonej w dużą kostkę
owoc granatukilka łyżek
jogurtu naturalnegocebula pokrojona w piórkalistki
pietruszkiolej do grillowania

Składniki: na marynatę2 ząbki zmiażdżonego praskączosnku1 łyżeczka startego
imbiru2 łyżeczki mielonego kuminumała drobno posiekana
papryczka chili1 łyżeczka
curry w proszku1 łyżeczka
garam masala1 łyżeczka
kurkumy2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
soku z cytryny3 duże łyżki
jogurtu naturalnegoodrobina
soli do smakułyżka
olejuWszystkie składniki marynaty łączymy w jednym naczyniu, dobrze mieszamy i odstawiamy. Newellę kroimy na kostki, dodajemy do marynaty, mieszamy by pokryła się w całości marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia rozgrzewamy
olej na patelni grillowej i wrzucamy Newellę w marynacie, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę i grillujemy od czasu do czasu przewracając Newellę na drugą stronę. Gdy całkowicie zgrillujemy Newellę, odstawiamy patelnie na bok i przygotowujemy podpłomyki.

Składniki: na podpłomyki200g
mąki pszennejjedno
jajko100g
mlekasól do smakuWszystkie składniki mieszamy do połączenia składników na gładką masę, jeśli jest zbyt mazista, dodajemy jeszcze trochę
mąki tak by uformować kulkę. Po uformowaniu odstawiamy ciasto by odpoczęło na około 20 minut, następnie dzielimy na 6 kulek, które wałkujemy na okrągłe placki, wielkości niewielkiej by móc swobodnie chwycić je szczypcami i piec nad ogniem. Włączamy gaz i każdy placek osobno chwytamy szczypcami i kładziemy bezpośrednio na płomieniu. Gdy zaczną pojawiać się bąble na placku, należy go przewrócić na drugą stronę. Przewracamy nawet kilka
razy. Upieczone kładziemy na talerzach, wykładamy po łyżce
jogurtu naturalnego i smarujemy całą powierzchnie podpłomyka, na
jogurt wykładamy grillowaną Newellę,
dynię i posypujemy
natką pietruszki oraz ziarenkami
granatu, podajemy. Smacznego :-)