ßßß Cookit - przepis na Spaghetti fusion czyli szparagowo pietruszkowe pesto i cukinią julienne

Spaghetti fusion czyli szparagowo pietruszkowe pesto i cukinią julienne

nazwa

Wykonanie

Oczarowana szparagowo pietruszkowym pesto stawiam na spaghetti w wersji fusion... oczarowana cukinią, która świetnie prezentuje się na talerzu..idealnie pokrojona julienne i wszystko z klasą! takie dania lubię najbardziej, eleganckie, proste i pełne aromatów. Składa się tak, że pesto szparagowe, które przygotowałam po raz pierwszy jest bardzo aromatyczne i świetnie nadaje się do makaronów, nie tylko spaghetti ale i do nadziewania muszli, do lasagne czy pierożków z ciasta makaronowego do którego używa się mąki durum, która między innymi znalazła się w makaronach Omnomnom :)
Gotowałam oczywiście nieco krócej niż na opakowaniu.. u mnie 7 minut..
przepis własny
Składniki: na pesto ( możecie podejrzeć tutaj )
1/2 pęczka łodyżek zielonych szparag ( użyłam tych dolnych )
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka kopru
5 dużych listków bazylii cytrynowej
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
5g startego parmezanu
oliwa z pestek winogron
sok z połowy cytryny
garść pestek dyni
garść migdałów bez skórek
sól, kolorowy pieprz ( do smaku)
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać oliwy. Pesto przełożyć do słoiczka i udekorować wierzch.
Dodatki:
Makaron spaghetti Omnomnom gotowany u mnie 7 minut
surowa cukinia pokrojona julienne
parmezan do posypania wierzchu
listek cytrynowej bazylii
Ugotowany makaron mieszam z przygotowanym pesto szparagowym, dodaję do całości surową cukinię, chwilę podgrzewam na malutkim ogniu, przekładam na talerze i posypuję parmezanem, podaję od razu! Smacznego:)
Dodaję do konkursu:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/03/spaghetti-fusion-czyli-szparagowo.html