Wykonanie
Pierwsze
szparagi u mnie w tym roku.. niestety jeszcze nie polskie ale nie mogłam doczekać się kiedy wypróbuję
szparagowego pesto i kupiłam :) Oby nadszedł już ten czas kiedy
będę przechodzić obok straganu, na którym będzie mnóstwo pęczków białych i zielonych a moje ręce za każdym razem będą po nie sięgać..uff jakie marzenie wiosenne mam :) pesto wyszło obłędne ale chyba jak każde pesto, ja w każdym razie uwielbiam i
mogę jeść często... nie próbowałam jeszcze buraczanego ale i na
buraka przyjdzie czas a właściwie na botwinę, która również niebawem pojawi się na widoku:))To częstujcie się..mam nadzieje, że będzie Wam smakować :))
przepis własnySkładniki:1/2 pęczka łodyżek
zielonych szparag ( użyłam tych dolnych )1/2 pęczka
pietruszki1/2 pęczka
kopru5 dużych listków
bazylii cytrynowej1/2
papryczki chili2 ząbki
czosnku5g startego
parmezanuoliwa z pestek
winogronsok z połowy
cytrynygarść pestek dynigarść
migdałów bez skórek
sól,
kolorowy pieprz ( do smaku)Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać
oliwy. Pesto przełożyć do słoiczka i udekorować wierzch.
Dodaję do akcji