Wykonanie
Szparagi,
szparagi i jeszcze raz
szparagi! Maj to właśnie ich miesiąc, dlatego szkoda byłoby tego nie wykorzystać i zmarnować szansę na zjedzenie tych pysznych sezonowych warzyw. Co warto przygotować oprócz klasycznego ugotowania na parze i podania ich z sosem holenderskim? Otóż jednym z rozwiązań jest pyszne zielone pesto, które nadaje się zarówno do kanapek, jako pasta, ale świetnie będzie się również komponowało z
makaronem jako danie obiadowe. Gwarantuję Wam, że będziecie rozkoszować się delikatnym smakiem tego pesto. A zatem zapraszam do degustacji!
Składniki:1 pęczek
zielonych szparagów,2 ząbki
czosnku,3/4 szklanki sparzonych
migdałów,1/3 szklanki pestek dyni,1/2 pęczka
koperku,1/2 pęczka
natki pietruszki,sok wyciśnięty z 1/2
cytryny,1-2 łyżki
oliwy z oliwek,1
ostra papryczka chili (lub peperonchini),
sól.
Przygotowanie:
Szparagi podgotowujemy na parze do miękkości.
Zielone szparagi są na tyle delikatne, że nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć ich końcówki i można je gotować.Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej
oliwy.Smacznego!