ßßß Cookit - przepis na Migdałowe spaghetti (Spaghetti con Pesto alla Trapanese) - My Blueberry Corner

Migdałowe spaghetti (Spaghetti con Pesto alla Trapanese) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Ten makaron jest bardzo aromatyczny. Słodycz migdałów wspaniale komponuje się z kwaśną cytryną i pikantnym czosnkiem, a do tego pomidory, bazylia, ser.
Warto spróbować! Przecież Włosi wiedzą co dobre
Porcja dla 5 osób
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
1 pęczek (doniczka) świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
100 g blanszowanych lub całych migdałów
⅓ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
sok z połowy cytryny
70 g parmezanu lub pecorino
500 ml (1 słoik) pomidorów konserwowych (lub z puszki)
6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Migdały (można użyć migdałowych płatków) uprażyć na suchej, gorącej patelni przez ok. 4-5 minut i wystudzić.
Makaron ugotować al dente, w posolonej wodzie według instrukcji.
Czosnek obrać i razem z listkami bazylii zmiksować w blenderze.
Dodać migdały i jeszcze przez chwilę miksować (sos nie powinien być gładki).
Na końcu dodać sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, zamieszać. Parmezan utrzeć do dużej miski, dodać pokrojone lub rozgniecione konserwowe pomidory i oliwę z oliwek.
Dodać migdałowo-bazyliową masę i wymieszać.
Makaron odlać, pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania. W misce połączyć makaron z sosem, dolać trochę wody spod makaronu.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/05/migdalowe-spaghetti-spaghetti-con-pesto-alla-trapanese