Wykonanie
Czasem i ja tak mam, że opróżniam lodówkę z wszystkich resztek...muszę przyznać, że wtedy właśnie ma się największą wenę twórczą i wychodzą całkiem smaczne, przyzwoite dania! Jak wiecie
rukola bardzo szybko wiotczeje ale nie trzeba się tym zbytnio przejmować bo można ją w bardzo fajny sposób wykorzystać na przykład jako pesto do
makaronu klik, które stało się moją ogromną miłością, można również ugotować ulubioną zupę z jej dodatkiem jak również z dodatkiem
pietruszkowego pesto i tutaj inspiruję Was do wykonania bo naprawdę pyszna! klik ... dziś pesto z
rukoli jako dodatek vege burgerów. W tym przepisie pesto nie stanowi głównej roli stąd nie jest aż tak wyczuwalne jak w poprzednich przepisach ale oczywiście można pozmieniać proporcje, zrezygnować z
indyjskich przypraw i zrobić burgery verde :) i takie zamierzam stworzyć w następnej kolejności:) Mam nadzieje, że choć troszkę przekonałam Was do opróżniania lodówki i wykorzystywania resztek :)Tymczasem zapraszam na burgery z indyjską nutką

Pesto z
rukoliprzepis własnySkładniki:niepełne opakowanie
rukoli1/4 szklanki
oliwyząbek
czosnkugarść
migdałów w płatkach
sól,
pieprz do smakuWszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam na pulpę, doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem i umieściłam w słoju, w którym można przechować takie pesto do 7 dni

Vege burgery z indyjską nutkąprzepis własny

Składniki:100gr pieczonej dyni ( rozdrobnionej )1 średni ugotowany
ziemniak ( rozdrobniony )3 łyżki pesto z
rukoli1/2 szklanki sparzonej
kaszy kuskus ( użyłam firmy Kupiec )garść świeżej
kolendry ( można zastąpić
pietruszką )łyżeczka
curry w proszkułyżeczka
kurkumyłyżeczka
kozieradki ( utłuczonej w moździerzu)
sól,
pieprz do smakuodrobina
oleju do smażeniaodrobina
bułki tartej do obtoczeniaczerstwe kawałki
chlebaczerwona cebula i zielona
pietruszka do dekoracjiTutaj również wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i lepimy burgery, które przed smażeniem należy schłodzić w lodówce a jeśli się nam śpieszy można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i partiami smażymy obtoczone w
bułce kotleciki, po usmażeniu wszystkich na patelnię wrzucamy czerstwy
chleb i podpiekamy z obu stron do czasu aż
zrobi się chrupki.Życzę smacznego i polecam :)