ßßß Cookit - przepis na Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Czasem i ja tak mam, że opróżniam lodówkę z wszystkich resztek...muszę przyznać, że wtedy właśnie ma się największą wenę twórczą i wychodzą całkiem smaczne, przyzwoite dania! Jak wiecie rukola bardzo szybko wiotczeje ale nie trzeba się tym zbytnio przejmować bo można ją w bardzo fajny sposób wykorzystać na przykład jako pesto do makaronu klik, które stało się moją ogromną miłością, można również ugotować ulubioną zupę z jej dodatkiem jak również z dodatkiem pietruszkowego pesto i tutaj inspiruję Was do wykonania bo naprawdę pyszna! klik ... dziś pesto z rukoli jako dodatek vege burgerów. W tym przepisie pesto nie stanowi głównej roli stąd nie jest aż tak wyczuwalne jak w poprzednich przepisach ale oczywiście można pozmieniać proporcje, zrezygnować z indyjskich przypraw i zrobić burgery verde :) i takie zamierzam stworzyć w następnej kolejności:) Mam nadzieje, że choć troszkę przekonałam Was do opróżniania lodówki i wykorzystywania resztek :)Tymczasem zapraszam na burgery z indyjską nutką
Pesto z rukoli
przepis własny
Składniki:
niepełne opakowanie rukoli
1/4 szklanki oliwy
ząbek czosnku
garść migdałów w płatkach
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam na pulpę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i umieściłam w słoju, w którym można przechować takie pesto do 7 dni
Vege burgery z indyjską nutką
przepis własny
Składniki:
100gr pieczonej dyni ( rozdrobnionej )
1 średni ugotowany ziemniak ( rozdrobniony )
3 łyżki pesto z rukoli
1/2 szklanki sparzonej kaszy kuskus ( użyłam firmy Kupiec )
garść świeżej kolendry ( można zastąpić pietruszką )
łyżeczka curry w proszku
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kozieradki ( utłuczonej w moździerzu)
sól, pieprz do smaku
odrobina oleju do smażenia
odrobina bułki tartej do obtoczenia
czerstwe kawałki chleba
czerwona cebula i zielona pietruszka do dekoracji
Tutaj również wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i lepimy burgery, które przed smażeniem należy schłodzić w lodówce a jeśli się nam śpieszy można na chwilę włożyć do zamrażalnika. Na patelni rozgrzewamy oliwę i partiami smażymy obtoczone w bułce kotleciki, po usmażeniu wszystkich na patelnię wrzucamy czerstwy chleb i podpiekamy z obu stron do czasu aż zrobi się chrupki.
Życzę smacznego i polecam :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/01/pesto-z-rucoli-i-vege-burgery-z.html