ßßß
Pesto to świetny dodatek do makaronu, mięs, grzanek itp. :) Warto je zrobić, jeżeli macie w domu już lekko więdnącą rukolę, która może już nie specjalnie smakuje i wygląda. Zamiast ją wyrzucać, lepiej zrobić coś zdrowego i pożytecznego.Ja swoje zrobiłam z ziarnami słonecznika, ale jeżeli macie i lubicie, to można zastąpić je orzeszkami piniowymi, będą nawet lepsze od słonecznika :)Składniki:– 2 garście rukoli– 1/4 szklanki oleju ( może to być oliwa, lub mieszanka oleju z oliwą )– 3 łyżki uprażonego słonecznika– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę– sól, pieprzPrzygotowanie:* Wszystko razem wkładamy do jednego pojemniczka, rozdrabniamy dokładnie blenderem.* Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Kategorie: