ßßß Cookit - przepis na Tarta z roquefortem i kurkami

Tarta z roquefortem i kurkami

nazwa

Wykonanie

Dziś tarta...i choć mam zawsze problem ze zrobieniem kruchego ciasta, przynajmniej tego na słodko to tym razem całkiem się udało. Prawda jest taka, że najlepsze kruche ciasto jakie do tej pory mi się udało to te, które prezentowałam w kruchym cieście malinowym z lekką pianką budyniową według przepisu Doroty- jest rewelacyjne! rzeczywiście kruche i delikatne i myślę, że za sprawą dodanych żółtek..aż dwóch i odrzuconych białek, które nie powodują twardości ciasta! Zresztą podobno najlepsze kruche ciasto wychodzi wtedy gdy dodaje się więcej żółtek-podpowiedziane przez goh ! Ostatnio do eksperymentów zmniejszam podane porcje składników o połowę...dlaczego? bo tysiące przepisów na jeden wypiek różni się ilością składników, proporcją i takie tam...tym razem ciasto wyszło bardzo dobre- kruche na słono i choć nie jest tak kruche jak w malinowcu to było suchutkie, delikatne i nie połamałam zębów :-)
Kuchnia 8/2011 str 75
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 zimnego kremowego twarożku (użyłam jogurtu naturalnego)
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
1,5 łyżeczki białego octu winnego
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze
lepimy kulę, zwijamy w folię,
wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200'C
Rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy 30cm i odstawiamy do czasu przygotowania farszu w lodówce.
Farsz:
3 cienkie plastry boczku
4 dymki
1 roztarty ząbek czosnku
80dag oczyszczonych kurek
1/2 łyżeczki szałwii (pominęłam)
1/2 łyżeczki tymianku
3 łyżki suszonych pomidorów osączonych z oliwy
2 łyżeczki czerwonego wytrawnego wina
15dag pokruszonego sera z pleśnią (u mnie danish blue)
Przygotowanie:
Wysmażamy boczek, szklimy dymkę,
dodajemy czosnek oraz grzyby.
Po 4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino.
Gotujemy jeszcze 4 minuty.
Studzimy do temperatury pokojowej.
Gdy piekarnik jest już nagrzany układamy masę na wierzch ciasta
pozostawiając 3- centymetrowy wolny brzeg (ja tego nie zrobiłam)
Posypujemy pokruszonym serem, zwijamy brzegi ciasta,
tak by częściowo przykryło nadzienie i pieczemy 30-40 minut
Dekorujemy listkami szałwii (pominęłam)
Dołączam przepis do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/09/tarta-z-roquefortem-i-kurkami.html