Wykonanie
Dziś
tarta...i choć mam zawsze problem ze zrobieniem kruchego ciasta, przynajmniej tego na słodko to tym razem całkiem się udało. Prawda jest taka, że najlepsze kruche ciasto jakie do tej
pory mi się udało to te, które prezentowałam w kruchym cieście
malinowym z lekką pianką budyniową według przepisu Doroty- jest rewelacyjne! rzeczywiście kruche i delikatne i myślę, że za sprawą dodanych
żółtek..aż dwóch i odrzuconych
białek, które nie powodują twardości ciasta! Zresztą podobno najlepsze kruche ciasto wychodzi wtedy gdy dodaje się więcej
żółtek-podpowiedziane przez goh ! Ostatnio do eksperymentów zmniejszam podane porcje składników o połowę...dlaczego? bo tysiące przepisów na jeden wypiek różni się ilością składników, proporcją i takie tam...tym razem ciasto wyszło bardzo dobre- kruche na słono i choć nie jest tak kruche jak w malinowcu to było suchutkie, delikatne i nie połamałam zębów :-)
Kuchnia 8/2011 str 75Ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 zimnego
kremowego twarożku (użyłam
jogurtu naturalnego)1
żółtko1 łyżka zimnej
wody1,5 łyżeczki
białego octu winnegoPrzygotowanie:Miksujemy wszystkie składniki w blenderzelepimy kulę, zwijamy w folię,wstawiamy na 30 minut do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do 200'CRozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy 30cm i odstawiamy do czasu przygotowania farszu w lodówce.Farsz:3 cienkie plastry
boczku4
dymki1 roztarty ząbek
czosnku80dag oczyszczonych
kurek1/2 łyżeczki
szałwii (pominęłam)1/2 łyżeczki
tymianku3 łyżki
suszonych pomidorów osączonych z
oliwy2 łyżeczki czerwonego
wytrawnego wina15dag pokruszonego
sera z pleśnią (u mnie danish blue)Przygotowanie:Wysmażamy
boczek, szklimy
dymkę,dodajemy
czosnek oraz
grzyby.Po 4 minutach dodajemy
zioła,
pomidory i
wino.Gotujemy jeszcze 4 minuty.Studzimy do temperatury pokojowej.Gdy piekarnik jest już nagrzany układamy masę na wierzch ciastapozostawiając 3- centymetrowy wolny brzeg (ja tego nie zrobiłam)Posypujemy pokruszonym
serem, zwijamy brzegi ciasta,tak by częściowo przykryło nadzienie i pieczemy 30-40 minutDekorujemy listkami
szałwii (pominęłam)Dołączam przepis do akcji: