Wykonanie
W sam raz na rozpoczęcie
kurkowego sezonu. Ma niesamowity smak! Idealne połączenie
grzybów,
sera pleśniowego,
suszonych pomidorów i
boczku sprawia, że chwilowo jest to numer 1 wśród moich słonych wypieków! Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ale za to jaki efekt końcowy :)
Składniki (dla 4 osób):ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki,1/8 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/4 szklanki zimnego,
kremowego twarożku,1
żółtko,1 łyżka zimnej
wody,1,5 łyżeczki
octu winnego.nadzienie:3 cienkie plasterki
boczku-drobno posiekane,4-5
cebulek dymek (białe i zielone części),1 roztarty ząbek
czosnku,70-80 dag oczyszczonych
kurek (duże kroimy na kawałki, a małe zostają w całości),1/2 łyżeczki posiekanej świeżej
szałwii (nie miałam, więc zastąpiłam 1/4 łyżeczki suszonej),1/2 łyżeczki posiekanego
tymianku,4-5 posiekanych
suszonych pomidorów,2 łyżki czerwonego
wytrawnego wina,15 dag pokruszonego
sera z niebieską pleśnią (np lazur).JAK TO ROBIMY???Przygotowujemy ciasto- w misce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.Robimy nadzienie: smażymy
boczek na małym ogniu, na wytopionym tłuszczu szklimy
dymkę,
czosnek i
grzyby.
Po 3-4 minutach dodajemy
zioła,
pomidory i
wino. Gotujemy razem około 3 minut. Studzimy do temperatury pokojowej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm, pozostawiając 3-centymetrowy wolny brzeg. Posypujemy
serem, zawijamy brzegi ciasta, tak by częściowo przykryły nadzienie.
Pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło udekorowane listaki
tymianku.
Smacznego!Przepis: KUCHNIA, 8-2011