Wykonanie
Święta tuż, tuż ... ani się nie obejrzymy kiedy zasiądziemy do świątecznego stołu chociaż ja osobiście w tym roku na luzie ...
zero pośpiechu,
zero wielkich przygotowań,
zero zachodu, pełen relaks :-) jednak co niektórzy szaleją w kuchni, stroją domy, mieszkania, pokoje ... szorują okna i pewnie malują
jajka dlatego też chociaż jeden mały świąteczny wpis dla Was na prosty, szybki i całkiem smaczny mazurek .. przynajmniej nie jest taki słodki jak te kupne! efektownie wygląda i jest na tyle mały, że na pewno zostanie skonsumowany na jeden raz :-) Ja ze swojej strony życzę Wam wspaniałych Świąt, odpoczynku przede wszystkim, smacznego
jaja i smakowitych zapachów w Waszych kuchniach :-) Do zobaczenia w kolejnym po świątecznym tygodniu!
przepis własnySkładniki: na kruchy spód170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałów2 łyżki
kakaożółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: na
serowy środek400g
sera twarogowego150g
cukru2
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka pasty waniliowej
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę,
ser miksuję z pastą
waniliową oraz
mąką ziemniaczaną, dodaję ubite
jajka i przekładam na wcześniej upieczony spód. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 130' piekąc około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia najlepiej przez całą noc.Składniki: na wierzch100g
czekolady 72%2 łyżki
oleju roślinnego50g pulpy z
mangokilka dużych sułtanekkilka jadalnych bratkówkilka listków
czerwonej bazyliiCzekoladę umieszczamy w miseczce, rozpuszczamy w łaźni
wodnej, dodajemy
olej i ponownie mieszamy, delikatnie przelewamy na wierzch masy serowej poruszając blaszką by
czekolada ładnie się rozlała na całej powierzchni. Na wierzchu
czekolady łyżeczką wykładam pulpę
mango i patyczkiem robię wzór mieszając z
czekoladą. Wkładam do lodówki na 20 minut, następnie wyjmuję i układam po
boku sułtanki. Dekorujemy jadalnymi bratkami oraz
czerwoną bazylią. Smacznego!