ßßß Cookit - przepis na Sernik marakuja z galaretką

Sernik marakuja z galaretką

nazwa

Wykonanie

Nie można oprzeć się takiemu sernikowi ... mam wiele ulubionych, delikatnych, czasem słodszych czasem odrobinę kwaśnych i wszystkie kocham nad życie ! Ten sernik znam od dawna, więc i jego smak jest mi znany dlatego nie miałam kłopotu by powiedzieć sobie NIE i go nie zjeść :-) Tak, mam małą, krótką dietę do końca marca więc jeśli w tym czasie pojawią się na blogu słodkości to wiedzcie, że tylko je robiłam :-) próbowali i jedli inni. Ten sernik jest delikatny, nie ma w nim zbyt dużo słodyczy, jest lekko kwaśny a zarazem lekko słodki w środku ale za to sporo kwaśny z wierzchu i taki był zamierzony cel. Nie zasłodzicie się tym sernikiem a zjecie go ze smakiem ... gdybym mogła zjadłabym trzy kawałki, uwierzcie! a zrobiłam go na Dzień Babci :-)
przepis własny
Składniki: na kruchy spód ( na blaszkę 20cm podziel składniki na 3 części )
170g mąki pszennej tortowej
120g zimnego masła
2 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki kakao
żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20 minut. Następnie studzę.
Składniki: na blaszkę 20cm
600g twarogu
200g śmietanki kremówki 36%
3 jajka
200g soku z marakui
2 łyżki mączki ziemniaczanej
200g cukru
Jajka ubić z cukrem na bardzo białą, puszystą masę. Twaróg zmiksować z śmietaną , mączką oraz sokiem z marakui, dodawać partiami ubite jaja i delikatnie mieszać. Masę serową przełożyć na wypieczony, chłodny spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 130' na godzinę.
Składniki: na galaretkę
200g soku z marakui
jeden owoc marakui
2 listki żelatyny
Żelatynę moczymy w wodzie, sok podgrzewamy, dodajemy namoczoną żelatynę do gorącego soku i mieszamy do rozpuszczenia. Umieszczamy miseczkę z płynną galaretką w większym naczyniu z lodem i czekamy aż lekko zastygnie, następnie przelewamy ją do takiej samej wielkości rantu jak wypieczony sernik i chłodzimy w lodówce. ( Rant należy położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ) Po schłodzeniu i zastygnięciu galaretkę podważamy nożem z dwóch stron i delikatnie przenosimy na wierzch sernika. Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/01/sernik-marakuja-z-galaretka.html