Wykonanie
Sernik idealny, z ostatnimi tegorocznymi
malinami, z lekką nutą
migdałową i prażonymi
płatkami migdałów. Wspaniały! Z najlepszym kruchym
spodem, którego nie jest dużo - serniki lubimy zwłaszcza za masę
serową ;-). Masa serowa jes zwarta, lekko kremowa, idealnie słodka. Nie napowietrzamy jej długim ubijaniem i pieczemy dłużej w niższej temperaturze, bez termoobiegu. Dzięki niewielkiemu dodatkowi ekstraktu z
migdałów sernik nie jest 'nudny' a
maliny doskonale się komponują z nowym smakiem ;-). Sernik jest najlepszy z tradycyjnym tłustym
twarogiem; używając
serka typu Philadelphia, otrzymamy sernik o mazistej i kremowej konsystencji. Polecam!Składniki na kruchy spód:150 g
mąki pszennej2 łyżki drobnego
cukru do wypieków100 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę1
żółtko1 łyżka zimnej
wodyNa stolnicę wysypać
mąkę, zrobić dołek, w ktorym umieścić
cukier,
masło i
żółtko. Dodane składniki zagnieść razem, następnie stopniowo dodawać do nich
mąkę, wyrabiając
między palcami, jak na kruszonkę. Dodać zimną
wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ciasto można również wyrobić w malakserze (szybciej i prościej).Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy (30 x 23 cm), przenieść na dno formy, dokładnie wylepić, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut lub do momentu zezłocenia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%5 dużych
jajek200 g
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej300 g
malin3/4 szklanki
płatków migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (w całości) roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać do nich
cukier i wymieszać.W misie miksera umieścić zmielony
twaróg,
śmietanę,
jajka roztrzepane z
cukrem, ekstrakt z
migdałów, obie
mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, tylko przez chwilę i tylko do połączenia się składników. Zmiksowaną masę wylać na podpieczony wcześniej spód.Na wierzchu masy serowej poukładać
maliny. Posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 150ºC przez 1 godzinę 15 minut, lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.Smacznego :-).
Sernik piekłam (po raz pierwszy zresztą ;-) w żeliwnej formie do wypieków . To Mercedes wśród form, dla prawdziwych kuchennych pasjonatów. Emaliowana forma żeliwna jest idealna do pieczenia, zapiekania, grillowania, podgrzewania i.. można by tak wymieniać i wymieniać, bo prawdą jest, że jest doskonała do wszystkiego.Pieczenie w niej robi ogromną różnicę – ciepło rozprowadza się wolno i równomiernie, trzyma też dłużej temperaturę i wolniej się wychładza. Absorbuje i oddaje ciepło, by utrzymać potrawy dłużej ciepłe.Sernik w formie upiekł się wzorcowo. Brytfanna jest emaliowana, przed pieczeniem nie trzeba jej smarować tłuszczem, oprószać
mąką czy wykładać papierem do pieczenia. Łatwo się czyści i nie wymaga specjalnej impregnacji. Ciasto nie przywiera do formy. Wiadomo, nie kupiłabym tej formy z przeznaczeniem dla tego jednego wypieku, ponieważ jej zastosowanie jest dużo szersze i na pewno nie raz umili mi pracę w kuchni :-). Już myślę, jaki upiec w niej
chleb :-). Podoba mi się to, że naczynie takie jest praktycznie wieczne – jeśli
będę ją odpowiednio traktować, innego nie
będę już potrzebowała.Wady? Nie zauważyłam żadnej podczas użytkowania. Może taka oczywista – naczynia żeliwne są cieżkie, bardzo ciężkie. Zależy z jakiej strony na to patrzeć, ale dzięki temu są też bardziej stabilne. I zdrowsze.Ogromnym plusem francuskich naczyń żeliwnych Chasseur jest to, że nadają do wszelkiego typu pieców, piekarników i kuchenek: od najstarszych drewnianych lub węglowych kuchni, po gazowe i elektryczne, do najnowocześniejszych ceramicznych i indukcyjnych. Może.. warto już teraz wpisać taką formę na listę dla Świętego Mikołaja? ;-)
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z 'Tart it up!' by Eric Lanlard .------------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/