Wykonanie
Kiedy pokazałam te batoniki, kilka osób (w tym ja) powiedziało, że są prawie jak mazurek. Dlatego postanowiłam wykorzystać resztkę
żurawiny i zrobić prawdziwy mazurek. Lekko kwaskowaty, ale wspaniały.To już moja ostatnia propozycja przed Świętami. Chciałabym życzyć Wam rodzinnych, pełnych ciepła Świąt Wielkanocnych.
Składniki:300 g
mąki pszennej200 g
masła50 g
cukru1
żółtko2 łyżki
śmietany80 ml
wody250 g
żurawiny (mrożona)100 g
malin (mrożone)150 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejgarść
płatków migdałówWykonanie:
Mąkę przesiewamy i siekamy z
masłem i
cukrem. Dodajemy
żółtko,
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Formę o wymiarach 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż forma. Wykładamy tak, aby powstały ranty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.W międzyczasie wkładamy do garnka
żurawinę,
maliny,
cukier i
wodę. Gotujemy kilka minut, aż
żurawiny popękają.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną
wody i wlewamy do
owoców. Chwilę gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.Gotową masę
owocową wykładamy na podpieczony spód. Piec 15 - 20 minut.