Wykonanie
Kremówka należy do ciast, które jest bardzo popularne i bardzo lubiane.Przedstawię Wam dzisiaj przepis na na kremówkę bardzo kruchą (taka ma być prawdziwa kremówka) i bardzo delikatną . Ciasto typu francuskiego z kremem budyniowym.Gorąco polecam i zapraszam na kawałek pysznej kremówki!!
KremówkaCiasto I1 szklanka
mąki pszennej2
żółtka4 łyżki kwaśnej
śmietanyCiasto II1 szklanka
mąki pszennej1/2 kostki
masłaKrem budyniowy3/4 litra
mleka3/4 szklanki
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka1/2 kostki
masłaZagnieść I ciasto i podzielić na pół.Zagnieść II ciasto i podzielić na pół.Rozwałkować połówkę I ciasta i na to pokruszyć połówkę II ciasta.Ciasto zrolować a następnie rozwałkować.Rozwałkowane ciasto złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować na wielkość blachy (25×30).Ciasto przenieść na blaszkę i ponakłuwać widelcem.Upiec w 200 0 C na złoty kolorTak samo postąpić z drugim blatem.Krem:
mleko zagotować i na gotujące wlać rozrobione
żółtka z
cukrem i
mąkami oraz
wanilią – ugotować
budyń. Do gorącego dodać
masło, wymieszać i ciepły wylać na spód przykrywając drugim blatem.Posypać
cukrem pudrem.