ßßß Cookit - przepis na Kremówka

Kremówka

nazwa

Wykonanie

Kremówka należy do ciast, które jest bardzo popularne i bardzo lubiane.
Przedstawię Wam dzisiaj przepis na na kremówkę bardzo kruchą (taka ma być prawdziwa kremówka) i bardzo delikatną . Ciasto typu francuskiego z kremem budyniowym.
Gorąco polecam i zapraszam na kawałek pysznej kremówki!!
Kremówka
Ciasto I
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto II
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
Krem budyniowy
3/4 litra mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/2 kostki masła
Zagnieść I ciasto i podzielić na pół.
Zagnieść II ciasto i podzielić na pół.
Rozwałkować połówkę I ciasta i na to pokruszyć połówkę II ciasta.
Ciasto zrolować a następnie rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować na wielkość blachy (25×30).
Ciasto przenieść na blaszkę i ponakłuwać widelcem.
Upiec w 200 0 C na złoty kolor
Tak samo postąpić z drugim blatem.
Krem: mleko zagotować i na gotujące wlać rozrobione żółtka z cukrem i mąkami oraz wanilią – ugotować budyń. Do gorącego dodać masło, wymieszać i ciepły wylać na spód przykrywając drugim blatem.Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kremowka