ßßß
Składniki :(na 6 sztuk)spód i kratka:250 g mąki pszennej140 g masła100 g cukru2 żółtka3 stołowe łyżki zimnej wodynadzienie:400 g jeżyn2 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, a następnie siekamy razem z masłem. Gdy powstaną okruszki, dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy, stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia na 30 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części w proporcji: ⅓ i ⅔ . Większą część rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy do foremek na tartaletki, zakrywając ich dno oraz boki. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy do schłodzenia na kilka minut. Przed wstawieniem do piekarnika, na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie (ceramiczne kulki, suchą fasolę lub ryż). Tartaletki podpiekamy przez 8 minut w temperaturze 190. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 3-4 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.W tym czasie wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na podpieczone i ostudzone spody. Z pozostałej części schłodzonego ciasta, wycinamy wąskie z paski, z których układamy na każdej tartaletce kratkę. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tartaletki pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temperaturze 190. Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem.Smacznego!
Ten oraz inne smakowite przepisy z wykorzystaniem jeżyn znajdziecie w siódmym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).