ßßß Cookit - przepis na Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis jest na sporą ilość pierogów (około 80 sztuk), ale zawsze jak zaczynam robić pierogi to robię ich więcej. Część gotuje od razu, a część pozostawiam nie ugotowaną i porcjuję je na mniejsze części, które wkładam do zamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
600 g mąki pszennej
2 żółtka
250 ml gorącej wody
100 g miękkiego masła
Pół łyżeczki soli
FARSZ:
500 g borówek
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
+ cukier (około 2 łyżeczki), 40 g masła, łyżeczka soli.
WYKONANIE:
Najpierw należy przesiać mąkę, dodać żółtka, gorącą wodę (nie wrzącą), sól oraz masło. Następnie wyrobić ciasto.
Po połączeniu wszystkich składników, ciasto zostawić w misce na kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie można przygotować farsz, borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną połączyć i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części - (łatwiejsze rozwałkowanie). Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka, (ja wykorzystałam do tego szklankę). Każde kółeczko można troszkę rozciągnąć, następnie porcjować po łyżeczce borówek i zlepić według uznania.
Następnie zagotować 0,5 litra wody i dodać łyżeczkę soli. W małym garnuszku rozpuścić masło i mieszając na średnim ogniu sklarować masło. Do wrzącej wody włożyć pierogi, należy przemieszać pierogi, aby nie przykleiły się do dna garnka. W momencie kiedy pierogi wypłyną na górę gotować około 2-3 minut, mrożone pierogi gotujemy 5 minut.
Porcjujemy, polewamy pierogi sklarowanym masłem i posypujemy cukrem :)
Smacznego :)
Kulinarne akcje!
Źródło:http://pysznosci-przyrzadzane-na-nowo.blogspot.com/2014/07/pierogi-z-borowkami.html