Wykonanie
Ten przepis jest na sporą ilość pierogów (około 80 sztuk), ale zawsze jak zaczynam robić pierogi to robię ich więcej. Część gotuje od razu, a część pozostawiam nie ugotowaną i porcjuję je na mniejsze części, które wkładam do zamrażarki. Pierogi z
borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z
borówkami obejmują pierwsze miejsce :)SKŁADNIKI:CIASTO:600 g
mąki pszennej2
żółtka250 ml gorącej
wody100 g miękkiego
masłaPół łyżeczki
soliFARSZ:500 g
borówek3,5 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru+
cukier (około 2 łyżeczki), 40 g
masła, łyżeczka
soli.WYKONANIE:Najpierw należy przesiać
mąkę, dodać
żółtka, gorącą
wodę (nie wrzącą),
sól oraz
masło. Następnie wyrobić ciasto.Po połączeniu wszystkich składników, ciasto zostawić w misce na kilka minut pod przykryciem.W tym czasie można przygotować farsz,
borówki,
cukier i
mąkę ziemniaczaną połączyć i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na trzy części - (łatwiejsze rozwałkowanie). Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka, (ja wykorzystałam do tego szklankę). Każde kółeczko można troszkę rozciągnąć, następnie porcjować po łyżeczce
borówek i zlepić według uznania.Następnie zagotować 0,5 litra
wody i dodać łyżeczkę
soli. W małym garnuszku rozpuścić
masło i mieszając na średnim ogniu sklarować
masło. Do wrzącej
wody włożyć pierogi, należy przemieszać pierogi, aby nie przykleiły się do dna garnka. W momencie kiedy pierogi wypłyną na górę gotować około 2-3 minut, mrożone pierogi gotujemy 5 minut.Porcjujemy, polewamy pierogi sklarowanym
masłem i posypujemy
cukrem :)
Smacznego :)Kulinarne akcje!