Wykonanie
Witam kochani w sezonie
jeżynowym.
Jeżyny są nie tylko smaczne i zdrowe, ale mają właściwości odchudzające i oczyszczające. Na zaparcia są wprost naturalnie idealne!
Składniki0,70 dag
jeżyn0,5 kg
mąki0,5 szklanki
cukru do ciasta3/4 szklanki
cukru do
bezy4
żółtka250 g zimnego
masłałyżka z brzuszkiem
śmietany lub 2-3 łyżki zimnej
wody, (opcjonalnie, jeśli ciasto zbyt suche)szczypta
solipłaska łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejużyłam dużej formy 24 cm x 39 cmPrzygotowaniePrzepis na filmie LINKSuche składniki-
mąką,
cukier,
cukier waniliowy,
sól- mieszamy. Dodajemy
masło,
żółtka. Kruche ciasto najlepiej posiekać w rozdrabniaczu lub wyrobić zwykłam robotem, żeby jak najkrócej wyrabiać dłońmi. Takie ciasto jest pulchne i nie wymaga
proszku do pieczenia. Jeśli się obawiacie dodajcie do suchych, łyżeczkę z małym brzuszkiem
sody oczyszczonej. Ciasto dzielę na większą część potrzebną na spód i mniejszą do kruszonki. Obie części zawijam w folię i wkładam do lodówki tą na spód na 30 minut a do zamrażalnika tą do kruszonki też na 30 minut.Po wyjęciu ciasto na spód krótko przerabiam i wałkuję na prostokąt pasujący do formy. Nakłuwam widelcem. Podpiekam, jak
ciasteczka przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.Ubijam
białka ze szczyptą
soli. Do sztywnej piany dodaję w kilku rzutach
cukier i cały czas miksuję aż masa stanie się aksamitna. Na koniec dodaję
mąkę ziemniaczaną przez sito. Miksuję całość krótko tylko do połączenia.Wystudzone ciasto posypuję
mąką pszenną przez sito, żeby sok z
owoców nie rozmiękczał
spodu. Układam umyte osączone dobrze
owoce. Wykładam masę
bezową i ścieram zamrożone ciasto. Zostawiłam nań 1/3 ciasta, ale wystarczy 1/4, żeby kruszonki nie było zbyt dużo piance. Piekę ciasto około 30 minut w temperaturze 170 stopni tak, jak
biszkopty a
potem jeszcze nieco dosuszam
bezę w temperaturze 145 stopni przez około 10 minut.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika