Wykonanie
Serniki - moja miłość w kuchni! :) Uwielbiam, uwielbiam i jako jedne z nielicznych - jadam! ;)Ten sernik czekał na zostanie bohaterem wpisu jakiś czas. Został skonsumowany już dawno, lecz ja o nim cały czas pamiętam. Zwłaszcza, że jakiś kilogram
jagód leży zamrożony w lodówce i czeka na głęboką zimę, żeby wypełnić cały dom swoim zapachem... Ja to już czuję ;)Ciasto jest pyszne! Kruchy spód, kremowy sernik, rozpływające się w ustach
jagody... Ach! :)
Składniki:Kruchy spód i kratka:2,5 szklanki
mąki pszennejkostka
masła100 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyMasa serowa:1 kg tłustego
twarogu zmielonego dwukrotnie5 jaj3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego200 ml
śmietany kremówki - 30 lub 36%2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 700 g
owoców: u mnie
jagodyKruche ciasto:
Mąkę posiekać z
masłem. Dodać
żółtka,
śmietanę,
cukier i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki.Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni, do czasu, aż ciasto będzie jasnozłote.Masa serowaWszystkie składniki:
ser,
cukier,
mąki, ekstrakt,
śmietanę i
jaja; umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować dłużej, bo wtedy do masy dostanie się dużo powietrza - to sprawi, że sernik wyrośnie wysoki, ale po ostudzeniu opadnie.Masę wylać na podpieczony spód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni.Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać
jagodami i wyłożyć kruche ciasto, które do tej
pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni.Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego :)