Wykonanie
Sernik z
jagodami w nowej odsłonie :-). Duża familijna blaszka sernika na domowej roboty kruchym cieście, z dużą ilością świeżych
jagód (u mnie w tej roli
borówka amerykańska) i z kratką z kruchego ciasta. Ciasto pieczemy trzystopniowo: najpierw podpiekamy kruchy spód, następnie pieczemy go z masą
serową, a w połowie pieczenia na ciasto wykładamy kruchą kratkę. Po upieczeniu ciasto należy schłodzić, by masa serowa nabrała odpowiedniej konsystencji, więc dobrze całość upiec po prostu wieczór wcześniej. Pycha, wykorzystajcie świeże
jagody, które (podobno) właśnie pojawiły się w
polskich lasach!(na pocieszenie dodam, że z
borówką amerykańską ciasto smakuje równie dobrze ;-)Składniki na ciasto kruche:350 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru200 g
masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia (nie ma konieczności dodawania, ale ciasto jest pulchniejsze)
Mąkę przesiać, dodać
masło, posiekać, dodać
żółtka,
cukier,
śmietanę, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie5
jajek220 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii lub 1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)200 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej600 g
jagód lub
borówki amerykańskiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki (oprócz
jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a
potem opadnie).Na podpieczony spód przelać masę
serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych
jagód.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę
jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę
serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 - 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).