ßßß
Sernik z jagodami w nowej odsłonie :-). Duża familijna blaszka sernika na domowej roboty kruchym cieście, z dużą ilością świeżych jagód (u mnie w tej roli borówka amerykańska) i z kratką z kruchego ciasta. Ciasto pieczemy trzystopniowo: najpierw podpiekamy kruchy spód, następnie pieczemy go z masą serową, a w połowie pieczenia na ciasto wykładamy kruchą kratkę. Po upieczeniu ciasto należy schłodzić, by masa serowa nabrała odpowiedniej konsystencji, więc dobrze całość upiec po prostu wieczór wcześniej. Pycha, wykorzystajcie świeże jagody, które (podobno) właśnie pojawiły się w polskich lasach!(na pocieszenie dodam, że z borówką amerykańską ciasto smakuje równie dobrze ;-)Składniki na ciasto kruche:350 g mąki pszennej100 g cukru pudru200 g masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie ma konieczności dodawania, ale ciasto jest pulchniejsze)Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.Składniki na masę serową:1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie5 jajek220 g drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)200 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej600 g jagód lub borówki amerykańskiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie).Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 - 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).


