Wykonanie
SkładnikiCiasto na spód:300 g
mąki pszennej (np. tortowej)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego100 g
masła, schłodzonego2
jajkaMasa serowa:400 g zmielonego
twarogu1 łyżeczka startej
skórki z cytryny lub
pomarańczy100 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 opakowanie budyniu
waniliowego250 ml
śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonejoraz: 400 g
jagódPotrzebna będzie: forma o wymiarach około 20 x 30 cm posmarowana
masłemPrzygotowanieCiasto na spód:
mąkę przesiać na stolnicę razem z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier,
cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki
masło. Wszystko posiekać nożem na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać
jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto można też przygotować w melakserze lub w robocie kuchennym. Uformować kulę, następnie spłaszczyć ją dłonią i włożyć do lodówki na około 30 - 60 minut.Masa serowa: do miski włożyć
ser,
skórkę z cytryny lub
pomarańczy,
cukier,
cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wymieszać. W oddzielnej misce ubić
śmietanę 30% lub 36% na sztywną pianę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno oraz boki formy na wysokość około 2 cm. Aby to zrobić najlepiej ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ciasto może się kleić i rwać). Następnie przenieść je nad formę, wyłożyć ciasto do formy, odkleić górny papier. Dokleić brakujące miejsca
ciastem tak aby nie było przerw.Delikatnie połączyć łyżką masę
serową z ubitą
śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać
jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor a masa serowa będzie ścięta (z rzadszego
sera może potrzebować troszkę więcej czasu). Masa dodatkowo zastygnie po ostudzeniu ciasta i ewentualnie schłodzeniu.