Wykonanie
Jak zwykle przepyszne ciasto zaczerpnięte z Kwestii SmakuSkładniki:Ciasto na spód: 300 g
mąki pszennej (np. tortowej), 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia, 100 g
cukru, 1 opakowanie
cukru wanilinowego, 100 g
masła, schłodzonego, 2
jajka.Masa serowa: 400 g tłustego
twarogu gładko zmielonego*, 1 łyżeczka startej
skórki z cytryny lub
pomarańczy (nie dodawałam), 100 g
cukru, 1 opakowanie
cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu
waniliowego, 250 ml
śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonej**oraz: 400 g
jagód* lub
sera mascarpone lub 400 g odsączanego na sicie przez 16-20 godzin
jogurtu greckiego jak w tym przepisie na masę
jogurtową.** najlepiej
śmietany 36% Łaciatej, jeśli używamy
mascarpone nie musimy koniecznie jej dodawaćForma o wymiarach około 20 x 30 cm posmarowana
masłem.Przygotowanie:Ciasto na spód:
mąkę przesiać na stolnicę razem z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier,
cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki
masło. Wszystko posiekać nożem na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać
jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto można też przygotować w melakserze lub w robocie kuchennym. Uformować kulę, następnie spłaszczyć ją dłonią i włożyć do lodówki na około 30 - 60 minut.Masa serowa: do miski włożyć
ser,
skórkę z cytryny lub
pomarańczy,
cukier,
cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wymieszać. W oddzielnej misce ubić
śmietanę 30% lub 36% na sztywną pianę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno oraz boki formy na wysokość około 2 cm. Aby to zrobić najlepiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (ciasto może się kleić i rwać). Następnie przenieść je nad formę, odwrócić papierem do góry, wyłożyć ciasto do formy, odkleić papier. Dokleić brakujące miejsca
ciastem tak aby nie było przerw i masa nie wypłynęła.Delikatnie połączyć łyżką masę
serową z ubitą
śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać
jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor a masa serowa będzie ścięta (z rzadszego
sera może potrzebować nieco więcej czasu). Masa dodatkowo jeszcze trochę zastygnie po ostudzeniu ciasta.Powyżej przepis z kwestii smaku. Ja dałam trochę mniej
cukru i mam trochę większą brytfankę.Dałam
twaróg wiejski tłusty z Piątnicy oraz
smietankę Łaciatą 30%. ciasto co prawda nie wyrosło tak jak w oryginale ale i tak było przepyszne. Moje przypuszczenia dlaczego nie wyrosło to: wzięłam
śmietanę 30% a nie 36% i
sera nie zmieliłam tylko rozgniotłam widelcem i jeszcze jeden powód mógł być za długo ubita
śmietana stała i czekała na połączenie.