Wykonanie
Lekkie, wspaniałe ciasto ucierane z
twarożkiem i
jagodami (lub z
borówkami amerykańskimi, które bez problemu można już zakupić). Najpierw ucieramy ciasto z dodatkiem kwaśnej
śmietany (smakuje trochę jak
drożdżowe i jest tak samo mięciutkie ;-) następnie na górę delikatnie wykładamy roztarty
twaróg i wysypujemy
jagody. Bardzo polecam na weekend :-).Składniki na ciasto:60 g
masłaniecałe 3/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół opakowania
cukru wanilinowego2 duże
jajka1,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki zmielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka kwaśnej
śmietany 12%1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, wymieszać z
migdałami i odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną
śmietaną, wymieszać szpatułką do połączenia.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch ciasta, łyżeczką, wykładać nadzienie
serowe (przepis niżej), rozkładając je mniej więcej równo po całej powierzchni. Na górę wysypać
jagody lub
borówkę amerykańską.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.200 g
twarogu tłustego lub półtustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej1
żółtko2 łyżki
cukrupół opakowania
cukru wanilinowego300 g
jagód lub
borówki amerykańskiejWszystkie składniki (oprócz
jagód) umieścić w misie miksera i utrzeć.Smacznego :-).