ßßß Cookit - przepis na Ciasto z twarożkiem i jagodami

Ciasto z twarożkiem i jagodami

nazwa

Wykonanie

Lekkie, wspaniałe ciasto ucierane z twarożkiem i jagodami (lub z borówkami amerykańskimi, które bez problemu można już zakupić). Najpierw ucieramy ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany (smakuje trochę jak drożdżowe i jest tak samo mięciutkie ;-) następnie na górę delikatnie wykładamy roztarty twaróg i wysypujemy jagody. Bardzo polecam na weekend :-).
Składniki na ciasto:
60 g masła
niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z migdałami i odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch ciasta, łyżeczką, wykładać nadzienie serowe (przepis niżej), rozkładając je mniej więcej równo po całej powierzchni. Na górę wysypać jagody lub borówkę amerykańską.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
200 g twarogu tłustego lub półtustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
1 żółtko
2 łyżki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego
300 g jagód lub borówki amerykańskiej
Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i utrzeć.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-twarozkiem-i-jagodami