ßßß
Lekkie, wspaniałe ciasto ucierane z twarożkiem i jagodami (lub z borówkami amerykańskimi, które bez problemu można już zakupić). Najpierw ucieramy ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany (smakuje trochę jak drożdżowe i jest tak samo mięciutkie ;-) następnie na górę delikatnie wykładamy roztarty twaróg i wysypujemy jagody. Bardzo polecam na weekend :-).Składniki na ciasto:60 g masłaniecałe 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekówpół opakowania cukru wanilinowego2 duże jajka1,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka kwaśnej śmietany 12%1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z migdałami i odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, wymieszać szpatułką do połączenia.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch ciasta, łyżeczką, wykładać nadzienie serowe (przepis niżej), rozkładając je mniej więcej równo po całej powierzchni. Na górę wysypać jagody lub borówkę amerykańską.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.200 g twarogu tłustego lub półtustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej1 żółtko2 łyżki cukrupół opakowania cukru wanilinowego300 g jagód lub borówki amerykańskiejWszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i utrzeć.Smacznego :-).